Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A balkezességről képes leírás - Balkezes.tlap.hu
részletek »

A balkezességről - Balkezes.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » A balkezességről
Keresés
Találatok száma - 13 db
A balkezesség kockázata

A balkezesség kockázata

Nagyobb a kockázata a rákos megbetegedés, vagy az agy vérellátásának károsodása miatt bekövetkező halálnak a balkezes nőknél - figyelmeztettek dán kutatók az Epidemiology című orvosi szaklap legfrissebb számában megjelent kutatási eredményeik alapján. 'Kevés a balkezes az idősek között, bár ezt a tényt még ma is sokan vitatják' - írta a tanulmányban dr. Made K. Ramadhani, az utrechti orvosi egyetem kutatócsoportjának tagja. A tudósok közel 13 éven keresztül követték 12178 középkorú holland nő életét, s a vizsgált időszak alatt 252-en hunytak el. Amikor a balkezesek adatait összevetették a jobbkezesekével kiderült, hogy előbbieknél 40 százalékkal nagyobb volt a kockázata a bármi okból bekövetkező korai halálnak. Ezen belül 70 százalékkal nagyobb volt a rizikója a rák és 30 százalékkal nagyobb a keringési rendszer megbetegedése miatti halálnak. A kutatási eredményeket csak genetikai okokkal és környezeti hatásokkal tudták indokolni a publikációban, a konkrét magyarázattal egyelőre még adósok maradtak a tudósok. Egyes feltételezések szerint a balkezesség valamilyen magzati korban elszenvedett károsodás egyik következménye, s végső során ez a károsodás vezet az érintettek korai halálához. A becslések szerint minden tíz emberből egy balkezes.

A balkezesség nem hátrány

A balkezesség nem hátrány

A világon minden tizedik ember balkezes, ezen belül a férfiak aránya másfélszerese a nőkének. A balkezesség a régebbi korokban olyannyira hátránynak számított, hogy kirekesztés, vagy szélsőséges esetben akár máglyahalál is járt érte. Mivel a közfelfogás átoknak titulálta, a gyerekek tisztátalan kezét hátrakötötték, így kényszerítve őket a jobb kéz használatára. Pszichológusok már régen rámutattak az átszoktatás káros hatásaira, és szerencsére napjainkban végre ez a jellemző álláspont; aki balkezesnek született, az ma már nyugodt szívvel maradhat balkezes, mindenféle negatív megkülönböztetés nélkül. A jobb- vagy balkezesség anatómiai magyarázata a két agyfélteke eltérő dominanciáján alapul: balkezesek esetében a jobb, míg a jobbkezeseknél a bal agyfélteke a domináns. Ezért veszélyes az átszoktatás, hiszen felborítja az eredeti dominancia-viszonyokat. Kutatási eredmények szerint a várandós kismamát ért stressz következtében megemelkedett tesztoszteron szint felelős lehet a balkezesség kialakulásáért. Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a 40 év fölötti nőknek 128%-kal nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyermekük, mint a 20 éveseknek.

Akiket a jobb agyféltekéjük irányít

Akiket a jobb agyféltekéjük irányít

Ilonka keresztanyám mindkét kezét kiválóan használta. Nála sebesebben senki nem tudott soha még süteményt sütni. Amikor a postán dolgozott, a jobb kezével számokat összesített, míg a ballal aláírta a beérkező levélkézbesítő könyvét. Ő a kivételes kétkezesek közé tartozik, de ha megkérdezed, biztos ő is azt mondja magáról: Anyámnak a neve volt Balog, nekem a kezem...

Balkezes élet egy jobbkezes világban

Balkezes élet egy jobbkezes világban

Balkezesnek lenni sokáig sorscsapás, bűn volt. A szülők igyekeztek is minél előbb átszoktatni a gyermeket. A balkezesekkel szembeni előítélet valószínűleg a mássággal szembeni ösztönös bizalmatlansággal függ össze. Középkori Európában üldöztek mindent és mindenkit, aki és ami eltért a szokványostól (vörös haj, testi vagy szellemi fogyatékosokat), így a balkezeseket is. Kirekesztés, szélsőséges esetben máglyahalál járt a balkezeseknek. A balkezességet a boszorkányságnak, a gonosszal való szövetkezésnek tartották, mondván: az ördög szertartásait végezték bal kézzel. Később csak bűnözőnek vagy egyszerűen gyengeelméjűnek titulálták őket. A világ más tájain sem volt sokkal jobb a balkezesek megítélése. Egyes kultúrákban tisztátalan kéznek tartották a bal kezet, mivel azt az intim testrészek mosdásához használták. Ezért az egyik legnagyobb büntetésnek számított, ha valakinek a jobb kezét vágták le valamilyen bűntettért. Indiában és Kínában még ma is sértésnek számít, ha bal kézzel írunk, vagy bal kézzel nyúlunk az ételért. A japán falvakban a balkezes lányoknak titkolniuk kellett fogyatékosságukat, ha férjhez akartak menni.

Balkezes irásjegyek

Balkezes irásjegyek

A grafológus mindig megkérdezi Melyik az írókezed? és ha balkezes vagy, akkor arra is kíváncsi lehet, hogy hogyan tartod a tollat írás közben. A kéztartás és az íráskép egyes elemeinek kialakulása között ugyanis szoros összefüggés van, aminek magyarázatát fiziológiás és mozgás mechanikai okokban kell keresni. (Most egy pici anatómia következik - ne ijedj meg, nem lesz sok. Írás közben a kéz fel-leirányuló mozgást, míg az ujjak jobbra és balra irányuló forgómozgást végeznek. A fel-leirányuló mozdulatokat ugyanúgy végzi a balkezes is, mint a jobbkezes, ám a vízszintesen haladó mozgásnál minden mozdulat ellentétes szerepű izmokat dolgoztat. Vagyis: amíg a jobbkezes a hajlító izmokat használja egy betűelem leírásához, addig a balkezes a keze feszítő izmaival teszi ugyanezt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a balkezesek írását egyszerű tükörképként lehetne értelmezni. Amíg egy betű vagy betűelem iránya jelentéssel bír egy jobbkezes írásban, nem biztos, hogy annak fordítottja is ugyanilyen jelentést hordoz a balkezesnél.

Balkézről született karakterek

Balkézről született karakterek

A balkezesek aránya a világban körülbelül 10-20 százalék lehet, és úgy tűnik, ez eléggé kicsi szám ahhoz, hogy bizonyos tárgyak megalkotásánál kevéssé vegyük őket figyelembe: az evés még csak-csak megy egy hagyományos kanállal (legfeljebb a könyök ütközik össze állandóan a jobbkezes asztaltárssal), de például egy olló kézbevétele, még inkább használata már komoly gondot okozhat egy balkezes számára.

Érdekességek a balkezességről

Érdekességek a balkezességről

Furcsa sorsa van ennek a jelenségnek. Hosszú időn át jelentett korrigálandó viselkedést, akár mindenáron. Hazánkban is ismert megoldás volt generációk számára az ún. átszoktatás. Merevebb viselkedési szabályrendszert alkalmazó kultúrákban fel sem nagyon merülhetett kiterjedt megnyilvánulása (pl. a középkori Japán szamurájai).. Napjainkra szerencsére lényegesen természetesebbé vált a balkezesség elfogadása és megélése, de nyilvánvaló dominanciája van a balkezesek életében is a jobb kézre koncentráló módszertannak (pl. írás) és eszközkészletnek (olló, klaviatúra, stb.). Mára számos vizsgálat is született a balkezesség jellemzőiről, megítéléséről. Az alábbi néhány megállapítás csupán érdekes felvillantásai az ide vonatkozó ismereteknek.

Gerhardt József - Jó, ha tudja!

Gerhardt József - Jó, ha tudja!

Fejlődő gyerekeknél érdemes figyelni a kezek használatára, mert az kapcsolatban áll az intelligenciával és a beszédfejlődéssel. A balkezesek nem suták, seték! Más szemszögből látják a világot, sokszor kreatívabbak és újításra hajlamosak. A művészet és a matematika közelebb áll hozzájuk. Viszont esetükben az írási és olvasási zavar nagyobb arányban jelentkezhet, de ez sem törvényszerű. A leghíresebb balkezes Leonardo da Vinci, aki tükörírásáról is híres volt, úgy írt szabadon, hogy csak tükörrel lehetett elolvasni.

Kezességteszt

Kezességteszt

A grafológiai elemzés elkészítésénél nagyon fontos tisztázni, hogy melyik a domináns azaz az író kéz, hiszen ez jelentősen befolyásolja a rögzített írásképet is. Ugyanilyen fontos, hogy az iskolakezdés és az írástanulást megelőzően kiderüljön a kezesség, hiszen a balkezesek más kéztartási technikák mellett tudják legjobban elsajátítani a kézírást. A kezesség tisztázásával kapcsolatban érdekes kérdésre bukkantam az egyik internetes fórumon: Honnan tudhatom, hogy jobb vagy balkézzel születtem, ha most jobbkezes vagyok? Bár az emberek többsége, 80-85%-a a jobb kezét használja dominánsan az íráshoz, ez még nem jelenti egyértelműen azt, hogy ők valóban és eredetileg is jobbkezesek voltak. Még 20-30 évvel ezelőtt is arra bíztatták a balkezes nebulókat, hogy a szép kezükkel írjanak, ami alatt nyilván a jobbot értették. Kisebb-nagyobb nehézségek árán megtanultak a szebbik kezükkel írni, ám sokan minden mást továbbra is a balkezükkel végeztek.

Hirdetés
Könyv: Balkezesek a világtörténelemben

Könyv: Balkezesek a világtörténelemben

Julius Caesar és Isaac Newton balkezes volt. Akárcsak Bill Gates és Paul McCartney. Az amerikai elnökök között is meglepôen magas a balkezesek aránya. Vajon miért lehetnek oly nagy számban jelen a balkezesek a történelem nagy pillanatainál? Ed Wright az ókortól napjainkig számos jelentôs egyéniséget mutat be, és lebilincselő esettanulmányokban igyekszik megfejteni a balkezesek titkát...

Magyarországi Balkezesek Egyesülete

Magyarországi Balkezesek Egyesülete

Szeretettel köszöntjük a Magyarországi Balkezesek Egyesületének oldalán. Az egyesület céljait az alábbiakban fogalmaztuk meg: - A balkezesek érdekvédelmi képviselete - A balkezesek problémáinak feltárásával, megoldásával kapcsolatos oktatási és kutatási tevékenység - Segítségnyújtás a balkezes embereknek mindennapi problémáinak megoldásához - Kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás külföldi és magyar, balkezes és egyéb szervezetekkel információcsere és együttműködés céljából - A balkezesség megismertetése, elfogadtatása a jobbkezesek társadalmával.

Okosabbak?

Okosabbak?

Egy brit orvos csoport nemrég megtalálta az első olyan gént, amely a jelek szerint növeli a balkezesség esélyét. A jobbkezeseknél az agy bal féltekéje felelős a beszédért és a logikus gondolkodásért, míg a jobb félteke irányítja az érzelmeket, a humort és a művészetekre való hajlamot. A balkezeseknél ez a működés fordított, erre pedig a leginkább a nemrég felfedezett Lrrtm1 jelű gén a hajlamosíthat.

Szegény balkezesek?

Szegény balkezesek?

A balkezesség nem betegség és nem is szépséghiba. Mégis előfordul, hogy a szülő, a nagyszülő megpróbálja a kisgyereket leszoktatni a csúnya, vagyis a bal keze használatáról, és a szép, a jobb keze használatára rávenni.

Tuti menü