Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes a gyerekem képes leírás - Balkezes.tlap.hu
részletek »

Balkezes a gyerekem - Balkezes.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Balkezes a gyerekem
Keresés
Találatok száma - 8 db
Add a kezed!

Add a kezed!

A balkezesség sokáig sorscsapás volt. Balgának, balognak, ügyetlennek, fogyatékosnak tartották, üldözték az ilyen embereket. Tűzzel-vassal igyekeztek megakadályozni, hogy a gyerekek a bal kezüket használják. Változatos volt a 'kínzásmódok' listája. Csalánnal ütötték, megégették, hátrakötötték, begipszelték, erős paprikával bekenték a 'csúnya' kezet, hogy a 'szépet' használja a 'sete'. Mindezt a jóindulat jegyében cselekedték, hogy a társadalom által befogadott és megbecsült gyermeket neveljenek fel.

Add a kezed! - Jobb a jobb?!

Add a kezed! - Jobb a jobb?!

Hogy a gyermek melyik kezét használja, arra két- és hároméves kora között az esetek döntő többségében megkapjuk a választ. Néhány teszt kifejezetten nagyobb gyereknek készült, épp azért, hogy a tanulási nehézségek okát megállapíthassák. Minél hamarabb derül ki, hogy nem egyértelműen bal vagy jobb oldalas a gyermek, annál hatékonyabb lehet a segítség, annál nagyobb valószínűségben előzhetjük meg az esetleges diszlexia kialakulását.

Bal vagy Jobb kéz?

Bal vagy Jobb kéz?

2006-ot írunk. Ma már nem kell órákig sorban állni egy kiló banánért, az életünket elképzelhetetlennek tartjuk mobil telefon nélkül, akár 120 tévécsatornából is választhatunk, de próbáljunk csak meg bemenni egy bankba és aláírni egy számlát bal kézzel!

Ha balkezes a gyerekem

Ha balkezes a gyerekem

Ezek után nem csoda, hogy napjainkban még mindig a jobbkezeseké a világ. Pedig a történelemben szép számmal akadnak balkezes hírességek is. Nagy Sándor, Pablo Picasso, Charlie Chaplin, Greta Garbo, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Albert Einstein - mindannyian a bal kezüket használták. Szóval semmi okunk a szégyenkezésre, mikor szóvá teszik senyeségünket. Nyugodtan említsünk meg néhányat ezek közül a nevek közül. Továbbá legyünk rá büszkék, hogy balkezesként a mi jobbunk ügyesebb, mint az ő baljuk. Mi ugyanis kénytelenek voltunk bizonyos dolgokat megtanulni jobb kézzel csinálni, míg ők nem. Elég csak a kávékiöntőkre gondolni, vagy azokra a vasalókra, amiknek oldalt vezetik ki a zsinórját, természetesen úgy, hogy azt csak jobb kézzel lehet használni. Ez azonban még mindig nem oldotta meg mindennapi gondjainkat. Szerencsére ma már Magyarországon is vannak balkezes boltok (online is!), amelyekben szinte mindent beszerezhetünk a balkezes tollaktól az ollókig. Ezek a tárgyak, noha drágábbak, mint jobbkezes testvéreik mégis megérik az árukat. Azt azonban ne várjuk el, hogy azonnal tökéletesen tudjuk majd használni őket.

Már a méhben látszik

Már a méhben látszik

Már a magzat tízhetes korában kiderül, hogy melyik lesz élete során a domináns keze - állítják brit kutatók. A belfasti Queen Egyetem kutatóinak tanulmánya meglepetést keltett, mivel korábban azt feltételezték, hogy a kézspecializálódás folyamata 2-4 éves kor között zajlik. A brit kutatók 1000 magzat ultrahangos felvételt tanulmányozták. A kutatók azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték a kutatók: azt tapasztalták, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. A közül a 15 gyerek közül, aki a mintán belül bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezessé vált.

Miért rossz, ha kétkezes a gyerek?

Miért rossz, ha kétkezes a gyerek?

A mindkét kézzel egyformán ügyes gyermekek számára sokkal nagyobb küzdelem az iskolai tananyag elsajátítása, és gyakrabban válnak hiperaktívvá - derül ki egy nemrég végzett kutatásból. A londoni Imperial College vizsgálata szerint az úgynevezett kétkezes gyermekeknek nagyjából kétszeres erőfeszítést jelent az iskolában való megfelelés, mint társaiknak, emellett a nyelvvel is nehézségeik lehetnek. A Paediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kétkezes és a jobb- vagy balkezes gyermekek között az agyi összeköttetésben van különbség. Az eltérés pontosítása azonban a szakemberek szerint további kutatásokat tesz szükségessé. Dr Alina Rodriguez, a kutatás vezetője elmondta, a tudomány jelenlegi állása szerint nem tudható, miért használja valaki mindkét kezét, miközben mások csak az egyiket. Az embereknek egyébként nagyjából az egy százaléka kétkezes. A kutatásba 8 000 gyermeket vontak be Finnország északi részéről, akik közül 87 használta mindkét kezét ugyanolyan gyakorisággal. A kétkezes gyermekeknek 7-8 éves korukban kétszer olyan küzdelem volt az iskolában való megfelelés, mint társaiknak, 15-16 éves korukban pedig a figyelemzavar kialakulásának esélye volt náluk kétszeres.

Ne szoktassuk át!

Ne szoktassuk át!

Átszoktassam, ne szoktassam? Régebben változatos kínzásmódokkal igyekeztek átszoktatni a balkezeseket, illetve megakadályozni, hogy a gyermek a csúnyakezét használja: csalánnal ütötték, megégették, hátrakötötték vagy erős paprikával kenték be a csúnya kezet. Sok balkezes emlékezetében még ma is élénken él az örökös figyelmeztetés. Melyik a szép kezed? A szép kezedbe fogd a tollat!, és az, hogy milyen nehéz volt alkalmazkodni ehhez. Szerencsére ma már a legtöbb szülő és pedagógus tudja, hogy a balkezes gyermeket szigorúan tilos átszoktatni, hiszen ezzel egy természetes rendszert zavarnánk meg. A balkezes gyermek balkezesként egészséges.

Szegény balkezesek

Szegény balkezesek

Dr. Johanna Sattler müncheni pszichológus úgy becsüli, hogy minden második ember balkezesnek születik, ám később átnevelődik. Vagy a szülők kívánságára, vagy az iskola hatására, avagy maga érzi szükségét, mert azt tapasztalja, hogy emiatt nem részesül ugyanolyan elbánásban, mint a többi gyerek. Pedig az átnevelés következménye kellemetlen lehet, és a gyermek egész életére is kihathat. Zavar állhat be az agy működésében, ami a viselkedésben is megnyilvánulhat. Az eredetileg erősebb agyféltekét az átnevelés tehermentesíti, a gyengébbet pedig túlterheli. Ez az összpontosító képesség zavarához vezethet, és rontja az emlékezőkészséget. Az ilyen gyereket könnyen kiáltják ki butának, gyámoltalannak. Emiatt kisebbségi érzés lehet úrrá rajta, és sérülhet az önbecsülése. Alaptalanul, hiszen a balkezesek ugyanolyan jó eredményt érhetnek el, és ugyanolyan sikeresek lehetnek, mint jobbkezes társaik.

Tuti menü