Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes Cikkek, Írások képes leírás - Balkezes.tlap.hu
részletek »

Balkezes Cikkek, Írások - Balkezes.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Balkezes Cikkek, Írások
Keresés
Találatok száma - 20 db
A jobbkezesek felülmúlják a balkezeseket?

A jobbkezesek felülmúlják a balkezeseket?

Régi kutatási téma a balkezesség, és nemrég azt derítették ki angol kutatók, hogy a jobbkezesek általában játékosabbak és merészebbek, míg a balkezesek kevésbé vállalkozókedvűek, s a különbség magyarázata a két agyfélteke eltérő funkcióiban rejlik.

A legnagyobb kisebbség

A legnagyobb kisebbség

Régen a balkezesnek született emberek igencsak nehéz helyzetben voltak. A bal kéz nyilvánvaló kapcsolatot jelentett az ördöggel, ezért nem volt ritka, ha valakit csak azért küldött máglyára az inkvizíció, mert a rossz kezét használta munka közben. Számos negatív, sőt becsmérlő szavunk is kapcsolódik a bal oldalhoz: balfácán, kétbalkezes, balfék, baleset, balga, balsors, balszerencse, balítélet, balsiker stb., míg a jobb oldal csak pozitív jelentéssel bírt. Nem csoda hát, ha a szülők mindent megtettek azért, hogy gyermekük a szép kezét használja. S ez így volt egészen a közelmúltig, hiszen még pár évtizeddel ezelőtt is rossz beidegződésnek tartották a balkezességet, amit leszoktatással próbáltak orvosolni. A jobb- vagy balkezesség anatómiai magyarázata a két agyfélteke eltérő dominanciáján alapul: balkezesek esetében a jobb, míg a jobbkezeseknél a bal agyfélteke a domináns. Kialakulása elsősorban örökletes tényezők függvénye. A finom motorikus tevékenységek központja az ellentétes agyféltekékben helyezkedik el. A test két oldaláról befutó idegpályák az agyban keresztezik egymást. A domináns agyfélteke felelős az egyik kéz gyakoribb használatáért.

A víz lehet a balkezes élet egyik magyarázata

A víz lehet a balkezes élet egyik magyarázata

Meteoritok porának elemzéséből a NASA tudósai újabb fontos ismereteket szereztek az élet legalapvetőbb, molekuláris szintű működését övező rejtély megoldásához, ami megmagyarázhatja, miért balkezes az élet, azaz miért használja az összes ismert életforma kizárólag az aminosavak balkezes változatait proteinjeik felépítéséhez. A fehérjék az élet molekuláinak motorjai, melyek számtalan szerkezetben megtalálhatók a hajtól a kémiai reakciókat szabályozó enzimekig. Ahogy az ábécé betűit is végtelen kombinációba rendezhetjük szavakat alkotva belőlük, az élet is 20 különböző aminosavat használ különböző elrendezésekben, aminek több millió különböző protein az eredménye. Az aminosav molekulák kétféleképpen építhetők meg, melyek egymás tükörképei, akárcsak két kezünk. Bár a jobbkezes aminosavakon alapuló élet is feltehetően jól működne, nem lehetséges a keverésük, magyarázta dr. Jason Dworkin, a NASA Goddard Űrrepülő Központjának kutatója, a Proceeding of National Academy of Sciences március 16-i számában megjelent tanulmány társszerzője. 'Ha megtesszük, az élet olyanná válik, mint egy rántotta - egy kotyvalékká. Mivel az élet nem működik jobb- és balkezes aminosavak keverékeként, felmerül a kérdés, hogy mi alapján választott az élet, miért részesíti előnyben a balkezes aminosavakat?'

Aki balkezes, nem kétbalkezes

Aki balkezes, nem kétbalkezes

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13-a a balkezesek világnapja. Sete, de nem suta A világon a balkezesek aránya körülbelül 10-20 százalék lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta (ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatával állapították meg), a bronzkorszak eszközei viszont már túlnyomórészt jobbkezesek voltak. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

Alsógatya balkezeseknek

Alsógatya balkezeseknek

Balkezes férfiaknak kínál különleges alsónadrágot egy brit áruház: az újítás lényege, hogy a slicc, avagy 'vizeleti lőrés' nem függőlegesen és jobb kézre esőn van rajta, hanem vízszintesen. Ezzel lényegében a gatya nem 'bal-', hanem 'kétkezes', hiszen jobbkezeseknek is ugyanolyan fogást kínál.

Átkozott jobbkezes világ!

Átkozott jobbkezes világ!

Évtizedeken keresztül büntették a balkezeseket az átneveléssel, mintha a társadalom megrontói lennének. Ma már viszont kimondottan balkezes tárgyak is kaphatók, bár a balkezes ismerőseink szerint ezek többnyire fölöslegesek. Kénytelenek voltak ők is megtanulni a jobbkezes uralom tárgyait használni, de azért egy olló jól jöhet.

Bal illetve jobbkezes polipok

Bal illetve jobbkezes polipok

Zoológusok felfedezték, hogy a legtöbb polip előnyben részesíti valamelyik karját a többivel szemben. Most először sikerült a karok használatával kapcsolatban valamilyen preferenciát kimutatni. Ruth Byrne, a Bécsi Egyetem kutatója felismerte, hogy a polipok egy ismeretlen zug vagy hasadék felderítésére mindig ugyanazt - a kedvenc karjukat használják. Megfigyelését az Állati Viselkedéskutató Társaság éves találkozóján tette közzé a mexikói Oaxacában.

Biomed

Biomed

A bonyolultabb molekulák, így a szerves molekulák jelentős része elforgatja a polarizált fény rezgési síkját. Van olyan molekula, amelyik az óra járásával egyező irányban forgatja el (jobbra forgató), és van, amelyik ezzel ellentétesen (balra forgató). A két változat molekulái egymás tükörképei. Az élő anyag molekulái rendszerint az egyik csoportba (többnyire a balra forgató molekulák közé) tartoznak. Az izraeli Weizmann Intézet biológusai most kiderítették, hogy az immunrendszer által létrehozott, a behatoló idegen anyagokat, kórokozókat (antitesteket) megkötő, és az immunrendszer sejtjei számára tálaló antitestek felismerik ezt a különbséget: egyazon anyagnak, például egy adott vírus felületi poliszacharidjának vagy csak a jobbra forgató, vagy csak a balra forgató molekuláihoz tudnak hozzákapcsolódni.

Egy balkezes karja mindig tintás

Egy balkezes karja mindig tintás

Önök vajon tudják-e, mi Albert Einstein, Friedrich Nietzsche, Jimi Hendrix, Demi Moore, Rafael Nadal vagy Bob Dylan közös vonása Segítek. Például az, hogy mindnyájan tehetségesek és sikeresek, vagy legalábbis azok voltak. Na meg az, hogy mindnyájan suták.

Hirdetés
Jó hír a balkezeseknek

Jó hír a balkezeseknek

A Hom által gyártott alsónadrágon egy vízszintes nyílás található, amelyen keresztül a balkezes férfiak könnyebben elérhetik legnemesebb szervüket - olvasható a Medipress oldalán. - Az eddigi jobboldali függőleges nyílással készült alsónadrágok csak a jobbkezesek igényeit szolgálták ki, ez most örökre megváltozik - nyilatkozta Rob Faucherand, a Debenhams áruház munkatársa. A brit férfiak közel 10 százaléka balkezes. Az 1935 óta gyártott Y-elejű alsók azonban piacra kerülésük óta csak jobboldali nyílással készülnek. - Korábban a balkezes férfiaknak egész tornászmutatványokat kellett végezniük ezekkel az alsónadrágokkal, ha el akarták érni magukat. Mostantól viszont már csak egy mozdulat, és máris kézben tarthatják, amit kézben kell tartaniuk - nyilatkozta Rob Faucherand.

Két balkezes, de nem kétbalkezesek

Két balkezes, de nem kétbalkezesek

Idén két balkezes játékos is eljutott a női torna negyeddöntőjébe, ez különösen ritka a hölgyeknél. Nem túl gyakori a balkezes játékosok jelenléte a tenisz élmezőnyében, a legjobbak közé pedig elvétve jutnak el ilyenek. Éppen ezért számít most meglepetésnek, hogy az Australian Open női tornáján két 'suta' is ott van a nyolc között. A cseh Petra Kvitová és az orosz Jekatyerina Makarova jelenléte okán a WTA összegyűjtötte azon Grand Slam tornákat az elmúlt harminc évből, ahol egynél több balkezes női játékos jutott el a negyeddöntőbe.

Könnyen bifláznak a balkezesek

Könnyen bifláznak a balkezesek

Mára világossá vált, hogy legalább két idegen nyelv alapos ismerete szükséges ahhoz, hogy itthon és külföldön is sokra vihessük szakmánkban. Az egyik nyelvnek mindenképpen az angolt ajánlják a fejvadászok, a másik lehet egy másik világnyelv, például a spanyol, a szomszédos országok hivatalos nyelve, például a román vagy horvát, esetleg olyan nyelv, amelyet haladó vagy anyanyelvi szinten kevesen beszélnek, mint a török vagy a japán. Számos nyelvtanítási elképzeléssel dolgoznak világszerte a nyelviskolák és a magántanárok, a relaxációs technikáktól a gyermekkori tanulásra alapozó módszerekig. Az azonban világos, hogy van, akinél több módszerrel is kudarcot vallanak, másoknál pedig többféle is alkalmazható, könnyebb számukra a tanulás. Vajon mi mindentől függ, hogy kiből lesz nyelvzseni, és ki lesz az, aki egy alapfokú nyelvvizsgával is évekig kínlódni fog? 'Megfigyeltem, hogy balkezes tanítványaim valamivel gyorsabban tanultak, mint a jobbkezesek' meséli Szűcs Éva. 'Ezek azért olyan gyerekek voltak, akiknél megvolt a motiváció és a tanulási hajlandóság. A szüleik sem kétkezi munkások, volt előttük családi minta a tanulásra, sőt, az idegen nyelv tanulására is.'

Melegnek és balkezesnek is születni kell

Melegnek és balkezesnek is születni kell

A gyermekpszichológus szerint az sokkal nagyobb kárt okoz a gyerekeknek, ha nem mutatjuk meg nekik a valóságot, mint az, ha végignézi a televízióban a melegfelvonulást. Tudományosan pedig bizonyított, hogy a homoszexuálisok nem mentálisan sérültek, hanem egy olyan biológiai kisebbség tagjai, mint például a balkezesek.

Mi a gond a balkezesekkel?

Mi a gond a balkezesekkel?

A balkezes gyerekek gyengébben teljesítettek a teszteken, mint jobbkezes társaik - derült ki a Bristoli Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során. A tudósok azt kívánták kideríteni, hogy a balkezességhez társul-e a kognitív fejlődés mássága. A kutatásokat az angol oktatási rendszer országosan egységes teljesítménytesztjeire - Standard Attainment Tests, amelyet 7, 11 és 14 éves korban végeznek , valamint az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztekre alapozták. A vizsgálat tízezernél több iskolásra terjedt ki - olvasható a BBC hírei között. A korral a bal- és jobbkezesek közötti különbség nem csökkent: ugyanúgy megmutatkozott a 14 éveseknél végzett felmérés során, mint a korábbi teszteknél. A vizsgálat fényt derített a 'kevertkezűek' lassú fejlődésére is - az ilyen gyerekeknek nincs 'domináns' keze. Az utóbbi probléma főleg a lányoknál jelentkezett. 'Az iskoláknak a kétkezűséget figyelmeztetésként kell felfogniuk, ezek a gyerekek ugyanis az átlagnál több törődést igényelnek' - hangsúlyozták a kutatók. A Bristoli Egyetem tudósai arra is rámutatnak, hogy a kétkezűség kimutatására szolgáló vizsgálatok igen egyszerűen kivitelezhetőek. Ez egy olcsó módszer azoknak a gyerekeknek a kiszűrésére, akik egyébként társaik háta mögött megbújva végigszunyókálhatják az órákat.

Miért jobbkezes az emberek többsége?

Miért jobbkezes az emberek többsége?

Miért van az, hogy az emberek többsége a jobb kezét használja evéshez, íráshoz, stb.? Miért vannak balkezes emberek? Mi vezethetett a többség jobbkezességének kialakulásához? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a tudósokat és a közvéleményt egyaránt. Mind a mai napig nem tisztázott a pontos ok, bár számos elmélet született a magyarázatára. A leginkább hihető és valószínű elmélet Marian Annett nevéhez fűződik, és genetikai-evolúciós összefüggéseket feltételez.

Mindent eldönt az anyaméhben töltött idő?

Mindent eldönt az anyaméhben töltött idő?

A várandós nők hormonszintje szezonálisan is változik. Ezzel függ össze, hogy a télen születő gyerekeknek magasabb a tesztoszteronszintjük. Sokszor rámenősebbek társaiknál, ugyanakkor elemző alkatúak. Az ősszel születő apróságok leszek felnőttként a legegészségesebbek. Több női hormon (ösztrogén) jut azoknak, akik tavasszal és nyáron jönnek világra. Ők kreatív, optimista, szociálisan érzékeny személyiségek.

Száz év alatt - háromszor több balkezes

Száz év alatt - háromszor több balkezes

Száz év alatt megháromszorozódott a balkezesek száma - erre a következtetésre jutott egy széles körben végzett nagy-britanniai kutatás. A londoni University College tanulmánya, amelyből a Sunday Times című brit napilap közölt részleteket, megállapította, hogy 1907 óta a Föld lakosságának 3 százaléka írt balkézzel, ez az arány immár 11 százalék. Még az 1960-as években sem volt ritka, hogy Angliában és Európa más országaiban hátrakötötték a gyerek balkezét, hogy kénytelen legyen mindent jobb kézzel csinálni. Néhány évtizeddel ezelőtt azonban tudományosan kimutatták, hogy a balkezesség nemhogy nem anomália, hanem különleges adottságok jele, olyan állapot, amelyhez magas intelligencia- és kreativitási fok társul. A történelemben számtalan híres balkezes volt: a kutatók szerint II. Ramszesz, Julius Caesar, Nagy Károly császár, Jeanne d, Arc, Leonardo Da Vinci, akinek 'tükörírása' külön izgalmat jelent a mai napig a kutatóknak, Michelangelo, Raffaello, I. Napóleon, Madame Curie. De balkezes volt Charlie Chaplin, a nagy humanista orgonaművész-orvos Albert Schweitzer, az 20. századi amerikai elnökök közül Harry Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan az idősebb George Bush és Bill Clinton, a rock-zenészek közül Paul McCartney.

Tuti menü