Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes Cikkek, Írások képes leírás: Szívnak - Zavarja [2. oldal]
részletek »

Balkezes Cikkek, Írások: Szívnak - Zavarja [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Balkezes Cikkek, Írások
Keresés
Találatok száma - 20 db
Szívnak a balkezes dobosok

Szívnak a balkezes dobosok

Még a legjobb, legtoleránsabb munkahelyeken is előfordulhat, hogy megfeledkeznek a balkezesekről, így számukra az ajtók kinyitásától kezdve az iratok lefűzéséig megannyi tevékenység nehezebbé válik. Amelyben markánsan jelentkezik a balkezességem a munkahelyen, az az, hogy minden nap végére tintás a bal tenyerem éle. Mindenegyes általam leírt soron végighúzom íráskor balról jobbra a kezemet. mondja Zsófi, aki egy külföldi tulajdonú magyarországi cégnél dolgozik a titkárságon. Megtanultam minden gépet, berendezést jobb kézzel kezelni, mert egész egyszerűen így alkották meg őket. Az egyetemen tanultam meg a számítógépes szövegszerkesztést, és mivel akkoriban kizárólag jobb oldalra tették őket, és kizárólag jobbkezes egereket gyártottak, nem volt más, így kellett megtanulnom.

Viselkedési aszimmetriák

Viselkedési aszimmetriák

Testi működéseink egyik legkézenfekvőbb aszimmetriája éppen a végtagjainkkal kapcsolatos. Közismert, hogy az emberi populációra a jobbkezesség a jellemző, más szóval az emberek többsége a jobb kezét használja például írásra, tárgyak megragadására, veszély elhárítására stb. (A kezességről írtunk az ÉT 2000/20. számában - A szerk.). A jobbkezesség mértéke ugyan kultúránként eltérő (83-100 százalék), de minden eddig megvizsgált népcsoport esetében a jobbkezesek voltak többségben. Megfigyelték, hogy az újszülöttek többsége (65 százalék) jobbra fordított fejjel alszik, és csak 15 százalékuk fordítja a fejét balra alvás közben. A többi újszülött (20 százalék) nem részesítette előnyben sem a jobb, sem a bal oldalát. Ha csecsemőknek 16 és 22 hetes koruk között valamilyen tárgyat nyújtottak, akkor a jobbra fordított fejjel alvó gyerekek a jobb kezüket nyújtották a tárgyak felé, a bal oldalt választók pedig a balt. Tehát már nagyon korán eldől, hogy az ember jobb- vagy balkezes lesz-e. Talán érdemes megemlíteni, hogy a legújabb vizsgálatok szerint a csimpánzokra is a jobbkezesség jellemző, de ez főleg az olyan feladatokban nyilvánul meg, amelyekhez két kéz szükséges.

Zavarja-e, hogy balkezes?

Zavarja-e, hogy balkezes?

Sebe István, vegyész. Mindig meglepődnek azon, hogy balkezes vagyok. Édesapámnak mondták, hogy át kellene szoktatni a jobb kezem használatára, de nem próbálták meg. Nem olyan éles a határ a jobb és a bal oldal között, tehát nekem is vannak olyan dolgaim, ahol a jobb kezemet használom. Valószínűleg azért, mert minden erre van kitalálva. A mindennapokban nem zavar ez különösképpen, bár a laboratóriumi eszközök nagy részét könnyebb jobb kezesekre szerelni, mivel nagyon kevés a bal kezes.

Tuti menü