Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes Hírességek képes leírás - Balkezes.tlap.hu
részletek »

Balkezes Hírességek - Balkezes.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Balkezes Hírességek
Keresés
Találatok száma - 15 db
A legendás balkezes - interjú Horkai Györggyel

A legendás balkezes - interjú Horkai Györggyel

Korának egyik legjobb balkezes játékosaként tartották számon Horkai Györgyöt. Az egykori klasszis tizenöt évre száműzte magát a pólós világból, ahová tavaly a magyar juniorválogatott szövetségi kapitányaként tért vissza. Az A-Híd Szeged Beton elleni kétkapuzás után beszélgettünk az 57 éves szakemberrel.

Ayrton Senna

Ayrton Senna

Ayrton Senna da Silva (São Paulo, 1960. március 21. - Bologna, 1994. május 1.) háromszoros Formula-1-es világbajnok brazil autóversenyző. Unokaöccse, Bruno Senna a GP2-ben versenyzett 2008-ig. Senna gokarttal kezdte versenyzői pályafutását, majd 1983-ban megnyerte a Brit Formula-3-as bajnokságot. A következő évben a Toleman csapattal debütált a Formula-1-ben, de 1985-ben a Lotus csapathoz szerződött, ahol három év alatt hat futamgyőzelmet szerzett. 1988-ban a korszak egyik legjobb versenyzőjének, Alain Prostnak lett a csapattársa a McLarennél, Senna pedig hosszú és heves küzdelem árán megnyerte a világbajnokságot, amely eredményt 1990-ben és 1991-ben sikerült megismételnie.

Balkezesek a világtörténelemben

Balkezesek a világtörténelemben

Julius Caesar és Isaac Newton balkezes volt. Akárcsak Bill Gates és Paul McCartney. Az amerikai elnökök között is meglepôen magas a balkezesek aránya. Vajon miért lehetnek oly nagy számban jelen a balkezesek a történelem nagy pillanatainál? Ed Wright az ókortól napjainkig számos jelentôs egyéniséget mutat be, és lebilincselô esettanulmányokban igyekszik megfejteni a balkezesek titkát. Szórakoztató és megvilágító erejû írásai - melyekben történelem és pszichológia találkozik - bemutatják, milyen hatást gyakoroltak a balkezesek világunkra. A híres és befolyásos csúnya kezûek jegyzéke - Nagy Sándortól Jeanne d'Arcig, Henry Fordtól Jimi Hendrixig - bal- és jobbkezesek számára egyaránt meglepetéssel szolgál. A könyvben fôszereplô vagy csak felbukkanó balkezesek meghatározó vonásainak megismerésével együtt arról is képet kapunk, mennyit köszönhet a világ azoknak, akik a túloldalukról látják a dolgokat.

Balos a Fehér Ház

Balos a Fehér Ház

Az Egyesült Államok első embereinek sorában nem ritka tulajdonság a balkezesség. Az utóbbi hét elnökből négyre - Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebb George Bush és Bill Clinton - igaz ez az állítás. Ami pedig a jövőt illeti a sor folytatódik, hiszen a republikánus jelölt, John McCain és demokrata ellenfele Barack Obama aki azóta az Egyesült Államok jelenlegi elnöke mindketten balkezesek. Igy elkerülhetetlen volt, hogy a Fehér Házban kicseréljék az ollókat és a konzervnyitókat.

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin

Harminc éve, 1977. december 25-én halt meg Charlie Chaplin, a film történetének egyik legnagyobb alakja. Sétabotos, kalapos, kacsázó járású csavargója az örök kisember, az örök bohóc jelképe lett. 1889. április 16-án Londonban született, sivár gyermekkorát jobbára árvaházakban és bentlakásos iskolákban töltötte, olykor az utcán tengődött. 17 éves korától szerepelt varietékben, 1913-ban kapta első filmajánlatát. A hamarosan saját maga által rendezett rövidfilmek óriási sikert arattak, bár karrierjét másféldolláros hetibérrel kezdte, 1917-ben elsőként írhatott alá egymillió dolláros szerződést. 1919-ben kollégáival megalakította a United Artists filmvállalatot, s szerződésének 1923-as lejárta után már csak saját cégének dolgozott. A jellegzetes keménykalap, a szűk szalonkabát, a buggyos nadrág, a túlméretezett cipők, a sétapálca és a bajusz először 1914-ben tűnt fel, a lecsúszott Charlie egyéniségét A csavargó című, 1915-ös filmjében alakította ki. A szeretetreméltó vonásokkal is rendelkező figura ugyan rendre pórul jár, az erkölcsi diadal mégis az övé. A figura embersége elmélyült, a tárgyakkal való küzdelme egyre inkább a társadalommal folytatott összecsapásokká változott.

Gedővári Imre

Gedővári Imre

1951 július 1-én született Budapesten. Háromszoros csapatvilágbajnok (1978, 1981, 1982), egyéni világbajnoki ezüst- és bronzérmes (1981, 1982). Szöulban az olimpiai válogatott tagjaként csapatban aranyérmet szerzett (1988). 1989 és 1991 közt a Magyar Vívószövetség főtitkára, 1991 után az UTE elnöke volt.

Gyarmati Dezső

Gyarmati Dezső

A Suta becenévre hallgató pólósnak Helsinki (1952), Melbourne (1956) és Tokió (1964) három olimpiai aranyérmet hozott. Kétszeres EB aranyérmes (Torino 1954, Lipcse 1962). Később edzőként is olimpiai győzelemre vezette a válogatottat 1976-ban. Minden idők egyik legjobb és legeredményesebb vízilabdázója.

III. Alexandrosz

III. Alexandrosz

A Nagy Sándor néven ismert III. Alexandrosz, Pella, Kr. e. 356. július 20. és július 30. között - Babilon, Kr. e. 323. június 10.) az ókor egyik emblematikus figurája, Makedónia királya, kiváló hadvezér volt. Atyja, II. Philipposz nyomdokain haladva hatalmát a Peloponnészosztól az indiai szubkontinensig terjesztette ki, elfoglalva az akkor ismert világ nagy részét. Rövid, de eredményes uralkodása a klasszikus ókori történelem és kultúra egy új korszakának, a hellenizmusnak a kezdetét jelentette.

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci 1452.április 15-én született,nevét arról a faluról kapta,amelyben született:Vinci. A reneszánsz vége felé élt,s már kortársai is egészen kivételes embernek gondolták.Csak két művésztársa,Michelangelo és Raffaelo tudott versenyre kelni vele,s azt a rövid időszakot,melyben mindhárman együtt alkottak,érett reneszánsznak nevezik. Leonardo rendkívül sokoldalú,tehetséges ember volt.Nemcsak festményeit csodáljuk,hanem azon eredményeit is,amelyeket természettudósként,matematikusként,anató musként,hadmérnökként és feltalálóként ért el.Jegyzetfüzeteiben rengeteg megfigyelés és rajz lelhető fel.Különleges dokumentumok ezek:a szövegeket tükörírással írta. Legkorábbi alkotása Verrocchio Krisztus megkeresztelése című képének egyik angyalfigurája.Húszéves korára Leonardo már festőmesteri címet kapott, és egy firenzei festőcéh, a Szent Lukács Társaság teljes jogú tagjává fogadta.1482 táján elhagyta Firenzét és Ludovico Sforza,Milánó hercegének szolgálatába állt. Source: http://hu.shvoong.com/social-sciences/19 22962-leonardo-da-vinci/#ixzz1aghnFcWS

Hirdetés
Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett őt tartják a bécsi klasszicizmus harmadik nagy alakjának. Ugyanakkor zenéje a romantika jegyeit is magán viseli. Beethoven jelentősége azon is lemérhető, mennyire meghatározta a későbbi zenetörténet számos alakjának pályáját.

Mark Twain

Mark Twain

1835. november 30-án születtem Floridában, egy majdnem észrevehetetlenül pici városkában, Missouri állam Monroe megyéjében. Szüleim a harmincas évek elején költöztek Missouriba; nem emlékszem, hogy pontosan melyik évben, mert akkor még nem születtem meg, és nem törődtem ilyesmivel. Hosszadalmas, viszontagságos és nagyon kényelmetlen utazás lehetett ez akkoriban. A városkának száz lakosa volt, és én egy százalékkal növeltem a lakosságát. A történelem sok nagy alakja nem mondhatja el, hogy ennyit tett egy városért. Talán szerénytelenség tőlem, hogy szóba hozom, de ez az igazság. Ilyen nagyszabású cselekedetet senkiről sem jegyeztek föl - még Shakespeare-ről sem. Én ezt tettem Floridával, és ebből az következik, hogy bármelyik várossal megtehettem volna: talán még Londonnal is.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Nagy Sándor élete Kr. e. 356-ban született II. Philipposz makedón király és az épeiroszi Molosszoszok királyi családjába tartozó Olümpiasz házasságából. Atyja halálát követően 336-ban foglalta el a makedón trónt. Leverte az uralma ellen lázadó thrákokat, illíreket és görög városállamokat, majd felújította az atyja által szervezett összgörög perzsaellenes koalíciót. 334-ben támadta meg Perzsiát. III. Dareiosz perzsa király seregét három nagy csatában győzte le: Granikosz (334), Isszosz (333) és Gaugaméla (331). Perzsia, Szíria, Fönícia és Egyiptom elfoglalása után egészen Indiáig hatolt. Itt vívta 326-ban utolsó jelentős ütközetét Porosz indiai király ellen. Noha India egészét és Kínát is meg akarta hódítani, hadai lázadása ebben megakadályozta. Makedóniától Egyiptomon át Indiáig nyúló világbirodalmát Babilón városából kormányozta. 323-ban halt meg. Korai halála után birodalmán az utódhadvezérek (diadokhoszok) osztoztak.

Otto von Bismarck

Otto von Bismarck

Otto Eduard Leopold von Bismarck herceg, Lauenburg hercege, Bismarck-Schönhausen grófja (1815. április 1., Schönhausen - 1898. július 30., Friedrichsruh) a 19. század egyik legnagyobb európai államférfija volt. 1862 és 1890 között Poroszország miniszterelnökeként előremozdította a német egyesítést. 1867-től az Északnémet Konföderáció kancellárja volt, 1871-ben Német Császárság első kancellára lett.

Papp László

Papp László

Magyarország, és a világ egyik leghíresebb ökölvívója, aki 1948-ban a londoni, 1952-ben a helsinki és 1956-ban melbourne-i olimpián nyert aranyérmet. A Budapest Bástya és a Budapesti Vasas bokszolójaként közép-, majd nagyváltósúlyban indult, 1946 és 1956 között hét országos bajnokságot nyert. Kétszeres amatőr Európa-bajnok. Az 1948-as londoni olimpián középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban diadalmaskodott. Ez a páratlan bravúr - 12 évig megőrizni a trónt - neki sikerült először. Azóta Teofilo Stevenson és Félix Savón (mindketten kubaiak) volt képes erre.

Petőfi Sándor

Petőfi Sándor

1823. január 1-jén született Kiskőrösön. Apja, Petrovics István, mészárosmester, aki magyarul jól beszélt és írt. Anyja, Hrúz Mária szlovák anyanyelvű volt; mielőtt férjhez ment, cselédlány és mosónő. Alig két évvel később a család Kiskunfélegyházára költözött, s maga Petőfi később ezt a várost jelölte meg születésének helyeként. Petrovics István javuló anyagi helyzetének arányában gyakran változtatta fia iskoláit, igyekezett minél színvonalasabb helyre járatni. Az 1838-as dunai árvíz és egyik rokonuk anyagi csődje, akiért Petrovics kezességet vállalt, anyagi romlásba döntötte a családot. A tizenöt éves ifjú kénytelen volt otthagyni a selmeci líceumot, s megismerkedett a nélkülözéssel és a nyomorral. Színházi mindenes Pesten, házitanító Ostffyasszonyfán, majd katonának csap fel Sopronban.

Tuti menü