Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes Világnapok képes leírás - Balkezes.tlap.hu
részletek »

Balkezes Világnapok - Balkezes.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Balkezes Világnapok
Keresés
Találatok száma - 7 db
A balkezesek világnapja

A balkezesek világnapja

A bal- kezdetű szavaink, folytatódjanak akármivel is, általában negatív asszociációt hordoznak, gondoljunk csak ezekre: balsors, balfék, balfácán, balítélet, baljós(lat), baleset, balszerencse vagy a balkézről született, balul üt ki, és balul sült el. Idestova fél évezrede, hogy Rotterdami Erasmus könyvet írt 'A balgaság dicsérete' címmel. A balg- szótőbe becsúsztatott ejtéskönnyítő magánhangzóval már balogként hangzó fogalommal a balkezeseket illették. A Balog(h) családnév a hagyomány szerint úgy alakult ki, hogy a balkezesek ragadványneve volt. (Lion Feuchtwanger három remekmívű történelmi regényének egyike, a 'Balgák bölcsessége' azonban nem róluk, hanem Rousseauról szól.)

Balkezes Nap

Balkezes Nap

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete a Balkezesek Világnapja alkalmából Balkezes Napot szervez, melyre szeretettel vár minden kedves érdeklődőt. Program: Balkezes gyerekek problémái: Miért vagyunk balkezesek? - a balkezes gyerek nehézségei - Tanácsok az iskolakezdéshez - Mi az a dominanciavizsgálat? Előadó: Kiss Erzsébet, Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke.

Balkezesek világnapja: az átszoktatás tilos!

Balkezesek világnapja: az átszoktatás tilos!

A magzat már a 10. hét környékén is lengeti a karját, így a többszöri ultrahangos vizsgálatok során megfigyelhető, melyik keze a domináns. Később, a méhen belüli ujjszopás megjelenésekor már sokkal nagyobb az esély arra, hogy megállapítható legyen, melyik lesz a baba 'ügyesebbik' keze. - mondja dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang diagnosztája. Brit kutatók 1000 magzat ultrahangos felvételeinek tanulmányozása során azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték nyomon és megállapították, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. Az a 15 gyerek, aki a méhen belül a bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezessé vált.

Célkeresztben

Célkeresztben

Milyen az élet egy balkezes gyerek mellett? Miért van szükség balkezes ollóra? Mi az a dominanciavizsgálat? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ az érintett családok és az érdeklődők az augusztus 16-án az A38 hajón, a III. Országos Balkezes Napon.

Felvirradt a balkezesek napja!

Felvirradt a balkezesek napja!

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13. a Balkezesek Világnapja. A világon a balkezesek aránya körülbelül 10-20 százalék lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta (ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatával állapították meg), a bronzkorszak eszközei viszont már túlnyomórészt jobbkezesek voltak. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

Jogokat a balkezeseknek

Jogokat a balkezeseknek

A 'Déli mancsok' nevezetű, balkezeseket tömörítő szervezet idén is megrendezi a balkezesek napját. A szervezet fő célja, hogy a jobbkezes világ figyelmét felhívja a balkezeseket érő hátrányos megkülönböztetésre, amely ha nem is közvetlenül, de a szó-beszéd, illetve a berendezések szinte kizárólag jobbkezes emberek részére való tervezése útján megvalósul. 'Rengetegen telefonálnak naponta azzal kapcsolatban, milyen nehéz munkahelyeiken bármit is használniuk'- mondta a 'balosok' mintegy harmincezer tagot számláló klubjának szóvivője.

VI. Országos Balkezes Nap  2011. augusztus 13.

VI. Országos Balkezes Nap 2011. augusztus 13.

A Balkezesek Világnapja alkalmából a Magyarországi Balkezesek Egyesülete Balkezes Napot szervez 2011. augusztus 13-én szombaton a gárdonyi Sport Beach Szálkás Teraszán, melyre szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Tuti menü