Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Érdekességek képes leírás - Balkezes.tlap.hu
részletek »

Érdekességek - Balkezes.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Érdekességek
Keresés
Találatok száma - 17 db
A Nokia N99 balkezes?

A Nokia N99 balkezes?

Nos az alábbi képeken a Nokia N99 modell látható. Állítólag. A fotók előéletéről annyit kell tudni, hogy eredetileg az Engadget oldalán bukkantak fel, de közben valamiért nyomtalanul eltűntek az oldalról. Ha a képek valóban egy Nokia üdvöskéről készültek, akkor a finn gyártó megalkotta az első kifejezetten balkezeseknek szánt QWERTY billentyűs modelljét, mivel a navigációs szerv eléggé szokatlan módon bal oldalra került. Továbbá nagy valószínűséggel nem mobiltelefonról van szó, mivel a készülék nem rendelkezik sem híváskezelő, sem pedig Symbian rendszernél megszokott vezérlőgombokkal, valamint csak előlapi kamera található rajta. Tehát sokkal inkánn az N800 internet tábla utódja lehet.

A személyiség attól is függ...

A személyiség attól is függ...

Egy viselkedési teszttel az önuralmat és a lobbanékonyságot vizsgálták a dundee-i Abertay Egyetem kutatói. A jobbkezesekhez képest a balkezesek nagyobb mértékben értettek egyet az olyan kijelentésekkel, mint Aggódom, hogy hibát vétek., illetve A kritika vagy a szidás eléggé bánt.

A térbeli látásban a szemmozgatás izomérzéseinek ...

A térbeli látásban a szemmozgatás izomérzéseinek ...

Az elmondottakban kereshetjük a kulcsot a balkezesség, vagy helyesebben és általánosabb érvénnyel mondva, az ember oldalasságának általános biológiai megértéséhez. Meggyőzőnek és minden tekintetben elfogadhatónak tartom Parson elméletét, mely a kétszemmel látásból indul ki. Olyan két szemmel, melyek látókörei egymást jórészt födik, különböző távolságokra egyszerre tisztán látni csak akkor lehet, ha az egyik szem perifériás látásával szemben lelki vakság áll fönn. Az egy tárgyat egyszerre két szemmel néző élőlények, ha a szemtávolság egyben térbeli látásnak lehetőségét is nyújtja, nem használhatják egyforma értékben mindkét agyféltekéjük látóközpontjait.

A világegyetem balkezes?

A világegyetem balkezes?

Egy, az ausztráliai Murchinson mellett 28 éve földet ért meteorit újabb vizsgálata ismét megerősíteni látszik azt a már többször felvetett elképzelést, amely szerint az élet balkezességének kialakulásában Földön kívüli eredetű szerves anyag is fontos szerepet játszhatott. Hétköznapi világunkban a jobbkezesség dívik: tíz ember közül kilenc a jobb kezével ír, azzal használja az egykezi szerszámokat, és így tovább. (Most ne firtassuk, hogy ebben mennyi szerepe van a neveltetésnek, a megszokásnak, a kisgyermekkori Használd a szebbik kezed! típusú unszolásnak.) Ugyanakkor mélyebb szinten valamennyien alapvetően balosok vagyunk: az élet spirálja balra csavarodik, az élő szervezetek alapelemei, az aminosavak mind balkezesek. Laboratóriumi körülmények között azonban e molekulák teljesen véletlenszerűen, fele-fele arányban keletkeznek mind bal-, mind jobbkezes változatban. Feltehetőleg ugyanígy történhetett ez a földi élet kialakulásának kezdeti időszakában is. A tudósokat ezért régóta izgatja az a kérdés: miért van ez így, s miért csak a balkezes változatok maradtak fenn az evolúció során?

Az agyi régiók felelősek az érzékelésért

Az agyi régiók felelősek az érzékelésért

Más-más a jobb és balkezesek testképe önmagukról Egy nemrég végzett kutatás szerint a bal- és jobbkezes emberek másként érzékelik karuk hosszúságát. A kutatók szerint a különböző testrészek érzékeléséért különböző agyi régiók felelősek. A balkezeseknél egyenlő agyi terület jut a bal és jobb kéz érzékelésére mindkét agyféltekén, a jobbkezesek esetében azonban nagyobb kortikális terület jut a jobb kézre, mint a balra. A kutatás során a tudósok azt kérték az önkéntesektől, saccolják meg karjaik hosszúságát, és azt, meddig tudnak elérni velük. Az eredmények szerint jelentős különbség van aközött, hogy a bal- és jobbkezesek miként mérik fel testrészeik hosszúságát. A balkezesek mindkét kezüket hasonló hosszúságúnak érzékelik, a jobbkezesek azonban alulbecsülik bal kezüket, és a jobbat sokkal hosszabbnak látják.

Az átszoktatás káros is lehet

Az átszoktatás káros is lehet

Nemzetközileg elfogadott vélemény, hogy tízből egy ember balkezes. Nekik rendeztek gazdag programot a hét végén a III. Országos Balkezes Napon az A38 hajón. Ők fordítva fogják a tollat, a másik kezükkel nyúlnak a teniszütőért, s bár sokan ferde szemmel néznek rájuk, körükből jelentős személyiségek kerültek ki. Ők bizonyítják, a balkezesség nem mindenkinek jelent hátrányt az életben, ám sokan még mindig inkább leszoktatnák róla a gyermeküket. A szakértők szerint ez súlyos következményekkel járhat.

Bal kéz,bal sors?

Bal kéz,bal sors?

Számos európai nyelvben a bal oldalhoz valamilyen negatív, elítélendő tulajdonság tartozik, például a magyarban is számos efféle szóval találkozhatunk: balfácán, kétbalkezes, balfék, balga, balsors, balszerencse, stb. Az arab országokban pedig - ahol közösen étkeznek egyetlen nagy edényből -, bal kézzel az ételért nyúlni igen nagy sértést jelent, hiszen ezt tisztátalannak tartják. A jobb- vagy balkezesség azonban nem kultúrafüggő, hanem örökletes tényezők hozzák létre.

Balkezes pisztolyhős

Balkezes pisztolyhős

Arthur Penn rendező 1958-ban dolgozta fel Billy, a Kölyök történetét Gore Vidal színműve nyomán. A főszerepet a fiatal Paul Newman alakítja, lázadó figuráinak egyik legemlékezetesebbikét formálva meg. Penn később olyan híres filmeket alkotott, mint a Bonnie és Clyde, a Kis nagy ember vagy a Missouri fejvadász. William Bonney, a Kölyök, elszegődik egy marhabáróhoz, az Angolhoz, akinek figyelmes, békés természete olyan tiszteletet ébreszt a fiúban, amit még senki iránt nem érzett. Az Angolt egy korrupt seriff és emberei meggyilkolják, hogy a hadsereg helyben állomásozó egységét ne ő lássa el marhahússal. Billy eltökéli: bosszút áll a négy elkövetőn, akik a város köztiszteletben álló polgárai. A még állammá alakulás előtt álló Új-Mexikóban a kormányzó amnesztiát hirdet minden korábbi bűncselekményre, annak érdekében, hogy békét teremtsen a határvidéki területen. Billy azonban nem tud lemondani az igazságtételről, noha ezzel veszélybe sodorja barátait, köztük a frissen nősült Pat Garrettet is. Pat a váratlan események hatására elvállalja a seriff tisztjét, és hivatalos minőségben ered Billy nyomába...

Balos

Balos

1974 óta a Fehér Háznak négy lakója is 'balos' volt: Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebb George Bush - a jelenlegi elnök apja - és Bill Clinton, mutatott rá nemrég a New York Sun című lap. Az alelnökök és a meg nem választott jelöltek között is átlagon felüli a balkezesek aránya, közéjük tartozott például Al Gore, Robert Dole, John Edwards és Ross Perrott.

Hirdetés
Egér a PC

Egér a PC

A balkezeseket számos területen próbára teszi az élet, így többek között a társadalom hozzávetőlegesen mintegy 10 százalékának a számítógépek használata során is kompromisszumot kell kötni, amikor a legnépszerűbb mutatóeszközhöz nyúlnak. A bal kézzel egerésző felhasználóknak eddig jóformán két lehetőségük adódott a kényelmes és ergonomikus PC-használatra: vagy szimmetrikus egeret vásároltak, vagy megtanultak a jobbkezeseknek készült aszimmetrikus egerekkel bánni. A Logitech áprilistól egy harmadik alternatívát kínál ezeknek a felhasználóknak: ekkor érkezik a tavaly augusztusban bemutatott MX610 vezeték nélküli lézeres egér balkezeseknek szánt variánsa, vagyis jelen esetben inkább tükörképe.

Gátlásosabbak lehetnek a balkezes emberek

Gátlásosabbak lehetnek a balkezes emberek

A balkezes emberek könnyebben zavarba jönnek és nyugtalanok lesznek, ha azt teszik vagy mondják, amit valóban szeretnének, és a kritika is jobban fáj nekik, mint az elsősorban a jobb kezüket használóknak - derül ki egy új kutatásból. Viselkedési tesztet kellett kitölteniük azoknak a diákoknak, akik jelentkeztek az Albertay Egyetem kutatására. A válaszok elemzéséből a szakértők megállapították: a balkezesek általában gátlásosabbak. Az elsősorban a bal kezüket használó résztvevők hajlamosak voltak az olyan válaszokat megjelölni, mint az 'aggódom, hogy hibát követek el'. Általában abban is egyetértettek, hogy 'a kritika és a szidás fájdalmat okoz' nekik. Gátlásaik is komolyabban befolyásolják a balkezeseket, főleg a szokatlan vagy még nem tapasztalt szituációkban. A nemek között is felfedeztek különbségeket a kutatók: a nők még a férfiaknál is nehezebben viselik az ilyen helyzeteket. A kutatás vezetője, Lynn Wright szerint a jobb- és balkezesek közötti különbséget az okozza, hogy míg az első csoport esetében az agy bal félteke a domináns, addig a másodikba tartozóknál a jobb, amely az élményekre negatív emóciókkal reagál. A balkezesek általában haboznak, míg a jobb kezüket használók bevállalósabbak' - foglalta össze a kutatás eredményeit a szakértő.

Magyar találmány: zongora balkezeseknek!

Magyar találmány: zongora balkezeseknek!

A hangszert most készítik a híres lipcsei Blüthner zongoragyárban. Hegedű, gitár és furulya már van balkezeseknek, de a zongoristáknak mostanáig be kellett érniük egy olyan billentyűzettel, amelyen a jobb kéz az uralkodó. A balkezesek zongoráján a billentyűzet tükörképe a hagyományosnak: a magas hangok bal oldalon, a mélyek jobb oldalon szólalnak meg. 'Ez abszolút áttörés' - mondja az 58 éves balkezes feltaláló, aki már több száz darab kottáját írta át sorstársainak, és megalapította számukra az első zenei kiadót is.

Melyik kezemet adjam?

Melyik kezemet adjam?

Felnőttkorunkra egészen természetessé válik számunkra, hogy melyik kezünkbe fogjuk a ceruzát, a kést, melyiket használjuk szívesebben, ügyesebben. Vannak azonban olyan kisgyermekek, akiknek nehézséget okoz eldönteni, melyik kezüket használják a tevékenykedéshez. Időnként még mostanság is megesik, hogy ha a bal kezükkel kezdenek ügyeskedni, beleütköznek környezetük rosszallásába: Használd a szép (jobb) kezedet! Pedig még szelíd erőszakossággal is okozhatunk kárt a gyermek fejlődésében, ha nem tudjuk, miért fontos, hogy az idegrendszeri adottságoknak megfelelő kéz használata váljon dominánssá, lehetőleg minél korábbi életkorban, de legkésőbb az iskolakezdésre. Mint minden tevékenységünket, kézhasználatunkat is agyunk vezérli. Idegrendszerünk központja két féltekére osztódik: jobb agyi féltekénk felelős többek között a térérzékelésért, a bal féltekében pedig egyebek mellett a beszédközpont található. A két féltekét az úgynevezett kérgestest köti össze, ami biztosítja az információáramlást a két oldal között. A testrészeinket, érzékszerveinket vezérlő idegpályák azonban kereszteződnek, ezért bal kezünk, szemünk, fülünk, lábunk a jobb félteke irányítása alatt áll, míg jobb oldalunkat a bal agyfélteke vezérli.

Nem tudják még, mi a ballábasság oka

Nem tudják még, mi a ballábasság oka

Dzsudzsák Balázs és Huszti Szabolcs egyaránt a magyar labdarúgás erősségének számít, ám mivel mindketten ballábas szélsőjátékosok, nehéz egyszerre megtalálni a helyüket a válogatottban (amelyben ráadásul még Halmosi Péter is bevethető lenne az ő posztjukon). Mi dönti el, hogy valaki melyik lábát használja inkább? Bár...

Tények és tévhitek a balkezességről

Tények és tévhitek a balkezességről

Már a méhben látszik a domináns kéz: A magzat már a 10. hét környékén is lengeti a karját, így a többszöri ultrahangos vizsgálatokkal megfigyelhető, melyik keze a domináns. Később, a méhen belüli ujjszopás megjelenésekor már sokkal nagyobb az esély arra, hogy megállapítható legyen, melyik lesz a baba ügyesebbik keze - mondja dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang-diagnosztája az Orvostkeresek.hu kérdésére. Brit kutatók 1000 magzat ultrahangos felvételének tanulmányozásakor azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték nyomon, és megállapították, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. A közül a 15 gyerek közül, aki a méhen belül a bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezes lett.

Több a balkezes az erőszakos társadalmakban

Több a balkezes az erőszakos társadalmakban

A balkezes emberek boldogulnak a legjobban a legvérengzőbb társadalmakban - derül ki egy tanulmányból, amely a világ különböző törzseinél vizsgálta a jelenséget. Ez a felfedezés segíthet fényt deríteni arra a rejtélyre, hogy miért maradnak a balkezesek mindig kisebbségben az emberi közösségekben.

Ugyanannyi a balkezes, mint 30 000 éve

Ugyanannyi a balkezes, mint 30 000 éve

A Montpellier Egyetemen dolgozó tudósok valaha emberlakta barlangok falán talált, a felső-paleolitikumból származó rajzok vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak: a 10-30 000 évvel ezelőtt élt emberek körében a balkezesség arány nagyjából megegyezett a maival.

Tuti menü