Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Balkezes képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
A balkezesek világnapja

A balkezesek világnapja

A bal- kezdetű szavaink, folytatódjanak akármivel is, általában negatív asszociációt hordoznak, gondoljunk csak ezekre: balsors, balfék, balfácán, balítélet, baljós(lat), baleset, balszerencse vagy a balkézről született, balul üt ki, és balul sült el. Idestova fél évezrede, hogy Rotterdami Erasmus könyvet írt 'A balgaság dicsérete' címmel. A balg- szótőbe becsúsztatott ejtéskönnyítő magánhangzóval már balogként hangzó fogalommal a balkezeseket illették. A Balog(h) családnév a hagyomány szerint úgy alakult ki, hogy a balkezesek ragadványneve volt. (Lion Feuchtwanger három remekmívű történelmi regényének egyike, a 'Balgák bölcsessége' azonban nem róluk, hanem Rousseauról szól.)

A balkezesség kockázata

A balkezesség kockázata

Nagyobb a kockázata a rákos megbetegedés, vagy az agy vérellátásának károsodása miatt bekövetkező halálnak a balkezes nőknél - figyelmeztettek dán kutatók az Epidemiology című orvosi szaklap legfrissebb számában megjelent kutatási eredményeik alapján. 'Kevés a balkezes az idősek között, bár ezt a tényt még ma is sokan vitatják' - írta a tanulmányban dr. Made K. Ramadhani, az utrechti orvosi egyetem kutatócsoportjának tagja. A tudósok közel 13 éven keresztül követték 12178 középkorú holland nő életét, s a vizsgált időszak alatt 252-en hunytak el. Amikor a balkezesek adatait összevetették a jobbkezesekével kiderült, hogy előbbieknél 40 százalékkal nagyobb volt a kockázata a bármi okból bekövetkező korai halálnak. Ezen belül 70 százalékkal nagyobb volt a rizikója a rák és 30 százalékkal nagyobb a keringési rendszer megbetegedése miatti halálnak. A kutatási eredményeket csak genetikai okokkal és környezeti hatásokkal tudták indokolni a publikációban, a konkrét magyarázattal egyelőre még adósok maradtak a tudósok. Egyes feltételezések szerint a balkezesség valamilyen magzati korban elszenvedett károsodás egyik következménye, s végső során ez a károsodás vezet az érintettek korai halálához. A becslések szerint minden tíz emberből egy balkezes.

A balkezesség nem hátrány

A balkezesség nem hátrány

A világon minden tizedik ember balkezes, ezen belül a férfiak aránya másfélszerese a nőkének. A balkezesség a régebbi korokban olyannyira hátránynak számított, hogy kirekesztés, vagy szélsőséges esetben akár máglyahalál is járt érte. Mivel a közfelfogás átoknak titulálta, a gyerekek tisztátalan kezét hátrakötötték, így kényszerítve őket a jobb kéz használatára. Pszichológusok már régen rámutattak az átszoktatás káros hatásaira, és szerencsére napjainkban végre ez a jellemző álláspont; aki balkezesnek született, az ma már nyugodt szívvel maradhat balkezes, mindenféle negatív megkülönböztetés nélkül. A jobb- vagy balkezesség anatómiai magyarázata a két agyfélteke eltérő dominanciáján alapul: balkezesek esetében a jobb, míg a jobbkezeseknél a bal agyfélteke a domináns. Ezért veszélyes az átszoktatás, hiszen felborítja az eredeti dominancia-viszonyokat. Kutatási eredmények szerint a várandós kismamát ért stressz következtében megemelkedett tesztoszteron szint felelős lehet a balkezesség kialakulásáért. Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a 40 év fölötti nőknek 128%-kal nagyobb valószínűséggel születik balkezes gyermekük, mint a 20 éveseknek.

A jobbkezesek felülmúlják a balkezeseket?

A jobbkezesek felülmúlják a balkezeseket?

Régi kutatási téma a balkezesség, és nemrég azt derítették ki angol kutatók, hogy a jobbkezesek általában játékosabbak és merészebbek, míg a balkezesek kevésbé vállalkozókedvűek, s a különbség magyarázata a két agyfélteke eltérő funkcióiban rejlik.

A legendás balkezes - interjú Horkai Györggyel

A legendás balkezes - interjú Horkai Györggyel

Korának egyik legjobb balkezes játékosaként tartották számon Horkai Györgyöt. Az egykori klasszis tizenöt évre száműzte magát a pólós világból, ahová tavaly a magyar juniorválogatott szövetségi kapitányaként tért vissza. Az A-Híd Szeged Beton elleni kétkapuzás után beszélgettünk az 57 éves szakemberrel.

A legnagyobb kisebbség

A legnagyobb kisebbség

Régen a balkezesnek született emberek igencsak nehéz helyzetben voltak. A bal kéz nyilvánvaló kapcsolatot jelentett az ördöggel, ezért nem volt ritka, ha valakit csak azért küldött máglyára az inkvizíció, mert a rossz kezét használta munka közben. Számos negatív, sőt becsmérlő szavunk is kapcsolódik a bal oldalhoz: balfácán, kétbalkezes, balfék, baleset, balga, balsors, balszerencse, balítélet, balsiker stb., míg a jobb oldal csak pozitív jelentéssel bírt. Nem csoda hát, ha a szülők mindent megtettek azért, hogy gyermekük a szép kezét használja. S ez így volt egészen a közelmúltig, hiszen még pár évtizeddel ezelőtt is rossz beidegződésnek tartották a balkezességet, amit leszoktatással próbáltak orvosolni. A jobb- vagy balkezesség anatómiai magyarázata a két agyfélteke eltérő dominanciáján alapul: balkezesek esetében a jobb, míg a jobbkezeseknél a bal agyfélteke a domináns. Kialakulása elsősorban örökletes tényezők függvénye. A finom motorikus tevékenységek központja az ellentétes agyféltekékben helyezkedik el. A test két oldaláról befutó idegpályák az agyban keresztezik egymást. A domináns agyfélteke felelős az egyik kéz gyakoribb használatáért.

A Nokia N99 balkezes?

A Nokia N99 balkezes?

Nos az alábbi képeken a Nokia N99 modell látható. Állítólag. A fotók előéletéről annyit kell tudni, hogy eredetileg az Engadget oldalán bukkantak fel, de közben valamiért nyomtalanul eltűntek az oldalról. Ha a képek valóban egy Nokia üdvöskéről készültek, akkor a finn gyártó megalkotta az első kifejezetten balkezeseknek szánt QWERTY billentyűs modelljét, mivel a navigációs szerv eléggé szokatlan módon bal oldalra került. Továbbá nagy valószínűséggel nem mobiltelefonról van szó, mivel a készülék nem rendelkezik sem híváskezelő, sem pedig Symbian rendszernél megszokott vezérlőgombokkal, valamint csak előlapi kamera található rajta. Tehát sokkal inkánn az N800 internet tábla utódja lehet.

A személyiség attól is függ...

A személyiség attól is függ...

Egy viselkedési teszttel az önuralmat és a lobbanékonyságot vizsgálták a dundee-i Abertay Egyetem kutatói. A jobbkezesekhez képest a balkezesek nagyobb mértékben értettek egyet az olyan kijelentésekkel, mint Aggódom, hogy hibát vétek., illetve A kritika vagy a szidás eléggé bánt.

A térbeli látásban a szemmozgatás izomérzéseinek ...

A térbeli látásban a szemmozgatás izomérzéseinek ...

Az elmondottakban kereshetjük a kulcsot a balkezesség, vagy helyesebben és általánosabb érvénnyel mondva, az ember oldalasságának általános biológiai megértéséhez. Meggyőzőnek és minden tekintetben elfogadhatónak tartom Parson elméletét, mely a kétszemmel látásból indul ki. Olyan két szemmel, melyek látókörei egymást jórészt födik, különböző távolságokra egyszerre tisztán látni csak akkor lehet, ha az egyik szem perifériás látásával szemben lelki vakság áll fönn. Az egy tárgyat egyszerre két szemmel néző élőlények, ha a szemtávolság egyben térbeli látásnak lehetőségét is nyújtja, nem használhatják egyforma értékben mindkét agyféltekéjük látóközpontjait.

Hirdetés
A világegyetem balkezes?

A világegyetem balkezes?

Egy, az ausztráliai Murchinson mellett 28 éve földet ért meteorit újabb vizsgálata ismét megerősíteni látszik azt a már többször felvetett elképzelést, amely szerint az élet balkezességének kialakulásában Földön kívüli eredetű szerves anyag is fontos szerepet játszhatott. Hétköznapi világunkban a jobbkezesség dívik: tíz ember közül kilenc a jobb kezével ír, azzal használja az egykezi szerszámokat, és így tovább. (Most ne firtassuk, hogy ebben mennyi szerepe van a neveltetésnek, a megszokásnak, a kisgyermekkori Használd a szebbik kezed! típusú unszolásnak.) Ugyanakkor mélyebb szinten valamennyien alapvetően balosok vagyunk: az élet spirálja balra csavarodik, az élő szervezetek alapelemei, az aminosavak mind balkezesek. Laboratóriumi körülmények között azonban e molekulák teljesen véletlenszerűen, fele-fele arányban keletkeznek mind bal-, mind jobbkezes változatban. Feltehetőleg ugyanígy történhetett ez a földi élet kialakulásának kezdeti időszakában is. A tudósokat ezért régóta izgatja az a kérdés: miért van ez így, s miért csak a balkezes változatok maradtak fenn az evolúció során?

A víz lehet a balkezes élet egyik magyarázata

A víz lehet a balkezes élet egyik magyarázata

Meteoritok porának elemzéséből a NASA tudósai újabb fontos ismereteket szereztek az élet legalapvetőbb, molekuláris szintű működését övező rejtély megoldásához, ami megmagyarázhatja, miért balkezes az élet, azaz miért használja az összes ismert életforma kizárólag az aminosavak balkezes változatait proteinjeik felépítéséhez. A fehérjék az élet molekuláinak motorjai, melyek számtalan szerkezetben megtalálhatók a hajtól a kémiai reakciókat szabályozó enzimekig. Ahogy az ábécé betűit is végtelen kombinációba rendezhetjük szavakat alkotva belőlük, az élet is 20 különböző aminosavat használ különböző elrendezésekben, aminek több millió különböző protein az eredménye. Az aminosav molekulák kétféleképpen építhetők meg, melyek egymás tükörképei, akárcsak két kezünk. Bár a jobbkezes aminosavakon alapuló élet is feltehetően jól működne, nem lehetséges a keverésük, magyarázta dr. Jason Dworkin, a NASA Goddard Űrrepülő Központjának kutatója, a Proceeding of National Academy of Sciences március 16-i számában megjelent tanulmány társszerzője. 'Ha megtesszük, az élet olyanná válik, mint egy rántotta - egy kotyvalékká. Mivel az élet nem működik jobb- és balkezes aminosavak keverékeként, felmerül a kérdés, hogy mi alapján választott az élet, miért részesíti előnyben a balkezes aminosavakat?'

Add a kezed!

Add a kezed!

A balkezesség sokáig sorscsapás volt. Balgának, balognak, ügyetlennek, fogyatékosnak tartották, üldözték az ilyen embereket. Tűzzel-vassal igyekeztek megakadályozni, hogy a gyerekek a bal kezüket használják. Változatos volt a 'kínzásmódok' listája. Csalánnal ütötték, megégették, hátrakötötték, begipszelték, erős paprikával bekenték a 'csúnya' kezet, hogy a 'szépet' használja a 'sete'. Mindezt a jóindulat jegyében cselekedték, hogy a társadalom által befogadott és megbecsült gyermeket neveljenek fel.

Add a kezed! - Jobb a jobb?!

Add a kezed! - Jobb a jobb?!

Hogy a gyermek melyik kezét használja, arra két- és hároméves kora között az esetek döntő többségében megkapjuk a választ. Néhány teszt kifejezetten nagyobb gyereknek készült, épp azért, hogy a tanulási nehézségek okát megállapíthassák. Minél hamarabb derül ki, hogy nem egyértelműen bal vagy jobb oldalas a gyermek, annál hatékonyabb lehet a segítség, annál nagyobb valószínűségben előzhetjük meg az esetleges diszlexia kialakulását.

Aki balkezes, nem kétbalkezes

Aki balkezes, nem kétbalkezes

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13-a a balkezesek világnapja. Sete, de nem suta A világon a balkezesek aránya körülbelül 10-20 százalék lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta (ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatával állapították meg), a bronzkorszak eszközei viszont már túlnyomórészt jobbkezesek voltak. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

Akiket a jobb agyféltekéjük irányít

Akiket a jobb agyféltekéjük irányít

Ilonka keresztanyám mindkét kezét kiválóan használta. Nála sebesebben senki nem tudott soha még süteményt sütni. Amikor a postán dolgozott, a jobb kezével számokat összesített, míg a ballal aláírta a beérkező levélkézbesítő könyvét. Ő a kivételes kétkezesek közé tartozik, de ha megkérdezed, biztos ő is azt mondja magáról: Anyámnak a neve volt Balog, nekem a kezem...

Alsógatya balkezeseknek

Alsógatya balkezeseknek

Balkezes férfiaknak kínál különleges alsónadrágot egy brit áruház: az újítás lényege, hogy a slicc, avagy 'vizeleti lőrés' nem függőlegesen és jobb kézre esőn van rajta, hanem vízszintesen. Ezzel lényegében a gatya nem 'bal-', hanem 'kétkezes', hiszen jobbkezeseknek is ugyanolyan fogást kínál.

Átkozott jobbkezes világ!

Átkozott jobbkezes világ!

Évtizedeken keresztül büntették a balkezeseket az átneveléssel, mintha a társadalom megrontói lennének. Ma már viszont kimondottan balkezes tárgyak is kaphatók, bár a balkezes ismerőseink szerint ezek többnyire fölöslegesek. Kénytelenek voltak ők is megtanulni a jobbkezes uralom tárgyait használni, de azért egy olló jól jöhet.

Tuti menü