Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Ayrton - Célkeresztben [2. oldal]
részletek »

Balkezes képes leírás: Ayrton - Célkeresztben [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
Ayrton Senna

Ayrton Senna

Ayrton Senna da Silva (São Paulo, 1960. március 21. - Bologna, 1994. május 1.) háromszoros Formula-1-es világbajnok brazil autóversenyző. Unokaöccse, Bruno Senna a GP2-ben versenyzett 2008-ig. Senna gokarttal kezdte versenyzői pályafutását, majd 1983-ban megnyerte a Brit Formula-3-as bajnokságot. A következő évben a Toleman csapattal debütált a Formula-1-ben, de 1985-ben a Lotus csapathoz szerződött, ahol három év alatt hat futamgyőzelmet szerzett. 1988-ban a korszak egyik legjobb versenyzőjének, Alain Prostnak lett a csapattársa a McLarennél, Senna pedig hosszú és heves küzdelem árán megnyerte a világbajnokságot, amely eredményt 1990-ben és 1991-ben sikerült megismételnie.

Az agyi régiók felelősek az érzékelésért

Az agyi régiók felelősek az érzékelésért

Más-más a jobb és balkezesek testképe önmagukról Egy nemrég végzett kutatás szerint a bal- és jobbkezes emberek másként érzékelik karuk hosszúságát. A kutatók szerint a különböző testrészek érzékeléséért különböző agyi régiók felelősek. A balkezeseknél egyenlő agyi terület jut a bal és jobb kéz érzékelésére mindkét agyféltekén, a jobbkezesek esetében azonban nagyobb kortikális terület jut a jobb kézre, mint a balra. A kutatás során a tudósok azt kérték az önkéntesektől, saccolják meg karjaik hosszúságát, és azt, meddig tudnak elérni velük. Az eredmények szerint jelentős különbség van aközött, hogy a bal- és jobbkezesek miként mérik fel testrészeik hosszúságát. A balkezesek mindkét kezüket hasonló hosszúságúnak érzékelik, a jobbkezesek azonban alulbecsülik bal kezüket, és a jobbat sokkal hosszabbnak látják.

Az átszoktatás káros is lehet

Az átszoktatás káros is lehet

Nemzetközileg elfogadott vélemény, hogy tízből egy ember balkezes. Nekik rendeztek gazdag programot a hét végén a III. Országos Balkezes Napon az A38 hajón. Ők fordítva fogják a tollat, a másik kezükkel nyúlnak a teniszütőért, s bár sokan ferde szemmel néznek rájuk, körükből jelentős személyiségek kerültek ki. Ők bizonyítják, a balkezesség nem mindenkinek jelent hátrányt az életben, ám sokan még mindig inkább leszoktatnák róla a gyermeküket. A szakértők szerint ez súlyos következményekkel járhat.

Bal illetve jobbkezes polipok

Bal illetve jobbkezes polipok

Zoológusok felfedezték, hogy a legtöbb polip előnyben részesíti valamelyik karját a többivel szemben. Most először sikerült a karok használatával kapcsolatban valamilyen preferenciát kimutatni. Ruth Byrne, a Bécsi Egyetem kutatója felismerte, hogy a polipok egy ismeretlen zug vagy hasadék felderítésére mindig ugyanazt - a kedvenc karjukat használják. Megfigyelését az Állati Viselkedéskutató Társaság éves találkozóján tette közzé a mexikói Oaxacában.

Bal kéz,bal sors?

Bal kéz,bal sors?

Számos európai nyelvben a bal oldalhoz valamilyen negatív, elítélendő tulajdonság tartozik, például a magyarban is számos efféle szóval találkozhatunk: balfácán, kétbalkezes, balfék, balga, balsors, balszerencse, stb. Az arab országokban pedig - ahol közösen étkeznek egyetlen nagy edényből -, bal kézzel az ételért nyúlni igen nagy sértést jelent, hiszen ezt tisztátalannak tartják. A jobb- vagy balkezesség azonban nem kultúrafüggő, hanem örökletes tényezők hozzák létre.

Bal vagy Jobb kéz?

Bal vagy Jobb kéz?

2006-ot írunk. Ma már nem kell órákig sorban állni egy kiló banánért, az életünket elképzelhetetlennek tartjuk mobil telefon nélkül, akár 120 tévécsatornából is választhatunk, de próbáljunk csak meg bemenni egy bankba és aláírni egy számlát bal kézzel!

Balkezes élet egy jobbkezes világban

Balkezes élet egy jobbkezes világban

Balkezesnek lenni sokáig sorscsapás, bűn volt. A szülők igyekeztek is minél előbb átszoktatni a gyermeket. A balkezesekkel szembeni előítélet valószínűleg a mássággal szembeni ösztönös bizalmatlansággal függ össze. Középkori Európában üldöztek mindent és mindenkit, aki és ami eltért a szokványostól (vörös haj, testi vagy szellemi fogyatékosokat), így a balkezeseket is. Kirekesztés, szélsőséges esetben máglyahalál járt a balkezeseknek. A balkezességet a boszorkányságnak, a gonosszal való szövetkezésnek tartották, mondván: az ördög szertartásait végezték bal kézzel. Később csak bűnözőnek vagy egyszerűen gyengeelméjűnek titulálták őket. A világ más tájain sem volt sokkal jobb a balkezesek megítélése. Egyes kultúrákban tisztátalan kéznek tartották a bal kezet, mivel azt az intim testrészek mosdásához használták. Ezért az egyik legnagyobb büntetésnek számított, ha valakinek a jobb kezét vágták le valamilyen bűntettért. Indiában és Kínában még ma is sértésnek számít, ha bal kézzel írunk, vagy bal kézzel nyúlunk az ételért. A japán falvakban a balkezes lányoknak titkolniuk kellett fogyatékosságukat, ha férjhez akartak menni.

Balkezes irásjegyek

Balkezes irásjegyek

A grafológus mindig megkérdezi Melyik az írókezed? és ha balkezes vagy, akkor arra is kíváncsi lehet, hogy hogyan tartod a tollat írás közben. A kéztartás és az íráskép egyes elemeinek kialakulása között ugyanis szoros összefüggés van, aminek magyarázatát fiziológiás és mozgás mechanikai okokban kell keresni. (Most egy pici anatómia következik - ne ijedj meg, nem lesz sok. Írás közben a kéz fel-leirányuló mozgást, míg az ujjak jobbra és balra irányuló forgómozgást végeznek. A fel-leirányuló mozdulatokat ugyanúgy végzi a balkezes is, mint a jobbkezes, ám a vízszintesen haladó mozgásnál minden mozdulat ellentétes szerepű izmokat dolgoztat. Vagyis: amíg a jobbkezes a hajlító izmokat használja egy betűelem leírásához, addig a balkezes a keze feszítő izmaival teszi ugyanezt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a balkezesek írását egyszerű tükörképként lehetne értelmezni. Amíg egy betű vagy betűelem iránya jelentéssel bír egy jobbkezes írásban, nem biztos, hogy annak fordítottja is ugyanilyen jelentést hordoz a balkezesnél.

Balkezes Nap

Balkezes Nap

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete a Balkezesek Világnapja alkalmából Balkezes Napot szervez, melyre szeretettel vár minden kedves érdeklődőt. Program: Balkezes gyerekek problémái: Miért vagyunk balkezesek? - a balkezes gyerek nehézségei - Tanácsok az iskolakezdéshez - Mi az a dominanciavizsgálat? Előadó: Kiss Erzsébet, Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke.

Hirdetés
Balkezes pisztolyhős

Balkezes pisztolyhős

Arthur Penn rendező 1958-ban dolgozta fel Billy, a Kölyök történetét Gore Vidal színműve nyomán. A főszerepet a fiatal Paul Newman alakítja, lázadó figuráinak egyik legemlékezetesebbikét formálva meg. Penn később olyan híres filmeket alkotott, mint a Bonnie és Clyde, a Kis nagy ember vagy a Missouri fejvadász. William Bonney, a Kölyök, elszegődik egy marhabáróhoz, az Angolhoz, akinek figyelmes, békés természete olyan tiszteletet ébreszt a fiúban, amit még senki iránt nem érzett. Az Angolt egy korrupt seriff és emberei meggyilkolják, hogy a hadsereg helyben állomásozó egységét ne ő lássa el marhahússal. Billy eltökéli: bosszút áll a négy elkövetőn, akik a város köztiszteletben álló polgárai. A még állammá alakulás előtt álló Új-Mexikóban a kormányzó amnesztiát hirdet minden korábbi bűncselekményre, annak érdekében, hogy békét teremtsen a határvidéki területen. Billy azonban nem tud lemondani az igazságtételről, noha ezzel veszélybe sodorja barátait, köztük a frissen nősült Pat Garrettet is. Pat a váratlan események hatására elvállalja a seriff tisztjét, és hivatalos minőségben ered Billy nyomába...

Balkezesek a világtörténelemben

Balkezesek a világtörténelemben

Julius Caesar és Isaac Newton balkezes volt. Akárcsak Bill Gates és Paul McCartney. Az amerikai elnökök között is meglepôen magas a balkezesek aránya. Vajon miért lehetnek oly nagy számban jelen a balkezesek a történelem nagy pillanatainál? Ed Wright az ókortól napjainkig számos jelentôs egyéniséget mutat be, és lebilincselô esettanulmányokban igyekszik megfejteni a balkezesek titkát. Szórakoztató és megvilágító erejû írásai - melyekben történelem és pszichológia találkozik - bemutatják, milyen hatást gyakoroltak a balkezesek világunkra. A híres és befolyásos csúnya kezûek jegyzéke - Nagy Sándortól Jeanne d'Arcig, Henry Fordtól Jimi Hendrixig - bal- és jobbkezesek számára egyaránt meglepetéssel szolgál. A könyvben fôszereplô vagy csak felbukkanó balkezesek meghatározó vonásainak megismerésével együtt arról is képet kapunk, mennyit köszönhet a világ azoknak, akik a túloldalukról látják a dolgokat.

Balkezesek világnapja: az átszoktatás tilos!

Balkezesek világnapja: az átszoktatás tilos!

A magzat már a 10. hét környékén is lengeti a karját, így a többszöri ultrahangos vizsgálatok során megfigyelhető, melyik keze a domináns. Később, a méhen belüli ujjszopás megjelenésekor már sokkal nagyobb az esély arra, hogy megállapítható legyen, melyik lesz a baba 'ügyesebbik' keze. - mondja dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang diagnosztája. Brit kutatók 1000 magzat ultrahangos felvételeinek tanulmányozása során azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték nyomon és megállapították, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. Az a 15 gyerek, aki a méhen belül a bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezessé vált.

Balkézről született karakterek

Balkézről született karakterek

A balkezesek aránya a világban körülbelül 10-20 százalék lehet, és úgy tűnik, ez eléggé kicsi szám ahhoz, hogy bizonyos tárgyak megalkotásánál kevéssé vegyük őket figyelembe: az evés még csak-csak megy egy hagyományos kanállal (legfeljebb a könyök ütközik össze állandóan a jobbkezes asztaltárssal), de például egy olló kézbevétele, még inkább használata már komoly gondot okozhat egy balkezes számára.

Balos

Balos

1974 óta a Fehér Háznak négy lakója is 'balos' volt: Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebb George Bush - a jelenlegi elnök apja - és Bill Clinton, mutatott rá nemrég a New York Sun című lap. Az alelnökök és a meg nem választott jelöltek között is átlagon felüli a balkezesek aránya, közéjük tartozott például Al Gore, Robert Dole, John Edwards és Ross Perrott.

Balos a Fehér Ház

Balos a Fehér Ház

Az Egyesült Államok első embereinek sorában nem ritka tulajdonság a balkezesség. Az utóbbi hét elnökből négyre - Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebb George Bush és Bill Clinton - igaz ez az állítás. Ami pedig a jövőt illeti a sor folytatódik, hiszen a republikánus jelölt, John McCain és demokrata ellenfele Barack Obama aki azóta az Egyesült Államok jelenlegi elnöke mindketten balkezesek. Igy elkerülhetetlen volt, hogy a Fehér Házban kicseréljék az ollókat és a konzervnyitókat.

Biomed

Biomed

A bonyolultabb molekulák, így a szerves molekulák jelentős része elforgatja a polarizált fény rezgési síkját. Van olyan molekula, amelyik az óra járásával egyező irányban forgatja el (jobbra forgató), és van, amelyik ezzel ellentétesen (balra forgató). A két változat molekulái egymás tükörképei. Az élő anyag molekulái rendszerint az egyik csoportba (többnyire a balra forgató molekulák közé) tartoznak. Az izraeli Weizmann Intézet biológusai most kiderítették, hogy az immunrendszer által létrehozott, a behatoló idegen anyagokat, kórokozókat (antitesteket) megkötő, és az immunrendszer sejtjei számára tálaló antitestek felismerik ezt a különbséget: egyazon anyagnak, például egy adott vírus felületi poliszacharidjának vagy csak a jobbra forgató, vagy csak a balra forgató molekuláihoz tudnak hozzákapcsolódni.

Célkeresztben

Célkeresztben

Milyen az élet egy balkezes gyerek mellett? Miért van szükség balkezes ollóra? Mi az a dominanciavizsgálat? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ az érintett családok és az érdeklődők az augusztus 16-án az A38 hajón, a III. Országos Balkezes Napon.

Tuti menü