Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Charlie - Könyv: [3. oldal]
részletek »

Balkezes képes leírás: Charlie - Könyv: [3. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
Charlie Chaplin

Charlie Chaplin

Harminc éve, 1977. december 25-én halt meg Charlie Chaplin, a film történetének egyik legnagyobb alakja. Sétabotos, kalapos, kacsázó járású csavargója az örök kisember, az örök bohóc jelképe lett. 1889. április 16-án Londonban született, sivár gyermekkorát jobbára árvaházakban és bentlakásos iskolákban töltötte, olykor az utcán tengődött. 17 éves korától szerepelt varietékben, 1913-ban kapta első filmajánlatát. A hamarosan saját maga által rendezett rövidfilmek óriási sikert arattak, bár karrierjét másféldolláros hetibérrel kezdte, 1917-ben elsőként írhatott alá egymillió dolláros szerződést. 1919-ben kollégáival megalakította a United Artists filmvállalatot, s szerződésének 1923-as lejárta után már csak saját cégének dolgozott. A jellegzetes keménykalap, a szűk szalonkabát, a buggyos nadrág, a túlméretezett cipők, a sétapálca és a bajusz először 1914-ben tűnt fel, a lecsúszott Charlie egyéniségét A csavargó című, 1915-ös filmjében alakította ki. A szeretetreméltó vonásokkal is rendelkező figura ugyan rendre pórul jár, az erkölcsi diadal mégis az övé. A figura embersége elmélyült, a tárgyakkal való küzdelme egyre inkább a társadalommal folytatott összecsapásokká változott.

Egér a PC

Egér a PC

A balkezeseket számos területen próbára teszi az élet, így többek között a társadalom hozzávetőlegesen mintegy 10 százalékának a számítógépek használata során is kompromisszumot kell kötni, amikor a legnépszerűbb mutatóeszközhöz nyúlnak. A bal kézzel egerésző felhasználóknak eddig jóformán két lehetőségük adódott a kényelmes és ergonomikus PC-használatra: vagy szimmetrikus egeret vásároltak, vagy megtanultak a jobbkezeseknek készült aszimmetrikus egerekkel bánni. A Logitech áprilistól egy harmadik alternatívát kínál ezeknek a felhasználóknak: ekkor érkezik a tavaly augusztusban bemutatott MX610 vezeték nélküli lézeres egér balkezeseknek szánt variánsa, vagyis jelen esetben inkább tükörképe.

Egy balkezes karja mindig tintás

Egy balkezes karja mindig tintás

Önök vajon tudják-e, mi Albert Einstein, Friedrich Nietzsche, Jimi Hendrix, Demi Moore, Rafael Nadal vagy Bob Dylan közös vonása Segítek. Például az, hogy mindnyájan tehetségesek és sikeresek, vagy legalábbis azok voltak. Na meg az, hogy mindnyájan suták.

Érdekességek a balkezességről

Érdekességek a balkezességről

Furcsa sorsa van ennek a jelenségnek. Hosszú időn át jelentett korrigálandó viselkedést, akár mindenáron. Hazánkban is ismert megoldás volt generációk számára az ún. átszoktatás. Merevebb viselkedési szabályrendszert alkalmazó kultúrákban fel sem nagyon merülhetett kiterjedt megnyilvánulása (pl. a középkori Japán szamurájai).. Napjainkra szerencsére lényegesen természetesebbé vált a balkezesség elfogadása és megélése, de nyilvánvaló dominanciája van a balkezesek életében is a jobb kézre koncentráló módszertannak (pl. írás) és eszközkészletnek (olló, klaviatúra, stb.). Mára számos vizsgálat is született a balkezesség jellemzőiről, megítéléséről. Az alábbi néhány megállapítás csupán érdekes felvillantásai az ide vonatkozó ismereteknek.

Felvirradt a balkezesek napja!

Felvirradt a balkezesek napja!

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13. a Balkezesek Világnapja. A világon a balkezesek aránya körülbelül 10-20 százalék lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta (ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatával állapították meg), a bronzkorszak eszközei viszont már túlnyomórészt jobbkezesek voltak. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

Gátlásosabbak lehetnek a balkezes emberek

Gátlásosabbak lehetnek a balkezes emberek

A balkezes emberek könnyebben zavarba jönnek és nyugtalanok lesznek, ha azt teszik vagy mondják, amit valóban szeretnének, és a kritika is jobban fáj nekik, mint az elsősorban a jobb kezüket használóknak - derül ki egy új kutatásból. Viselkedési tesztet kellett kitölteniük azoknak a diákoknak, akik jelentkeztek az Albertay Egyetem kutatására. A válaszok elemzéséből a szakértők megállapították: a balkezesek általában gátlásosabbak. Az elsősorban a bal kezüket használó résztvevők hajlamosak voltak az olyan válaszokat megjelölni, mint az 'aggódom, hogy hibát követek el'. Általában abban is egyetértettek, hogy 'a kritika és a szidás fájdalmat okoz' nekik. Gátlásaik is komolyabban befolyásolják a balkezeseket, főleg a szokatlan vagy még nem tapasztalt szituációkban. A nemek között is felfedeztek különbségeket a kutatók: a nők még a férfiaknál is nehezebben viselik az ilyen helyzeteket. A kutatás vezetője, Lynn Wright szerint a jobb- és balkezesek közötti különbséget az okozza, hogy míg az első csoport esetében az agy bal félteke a domináns, addig a másodikba tartozóknál a jobb, amely az élményekre negatív emóciókkal reagál. A balkezesek általában haboznak, míg a jobb kezüket használók bevállalósabbak' - foglalta össze a kutatás eredményeit a szakértő.

Gedővári Imre

Gedővári Imre

1951 július 1-én született Budapesten. Háromszoros csapatvilágbajnok (1978, 1981, 1982), egyéni világbajnoki ezüst- és bronzérmes (1981, 1982). Szöulban az olimpiai válogatott tagjaként csapatban aranyérmet szerzett (1988). 1989 és 1991 közt a Magyar Vívószövetség főtitkára, 1991 után az UTE elnöke volt.

Gerhardt József - Jó, ha tudja!

Gerhardt József - Jó, ha tudja!

Fejlődő gyerekeknél érdemes figyelni a kezek használatára, mert az kapcsolatban áll az intelligenciával és a beszédfejlődéssel. A balkezesek nem suták, seték! Más szemszögből látják a világot, sokszor kreatívabbak és újításra hajlamosak. A művészet és a matematika közelebb áll hozzájuk. Viszont esetükben az írási és olvasási zavar nagyobb arányban jelentkezhet, de ez sem törvényszerű. A leghíresebb balkezes Leonardo da Vinci, aki tükörírásáról is híres volt, úgy írt szabadon, hogy csak tükörrel lehetett elolvasni.

Gyarmati Dezső

Gyarmati Dezső

A Suta becenévre hallgató pólósnak Helsinki (1952), Melbourne (1956) és Tokió (1964) három olimpiai aranyérmet hozott. Kétszeres EB aranyérmes (Torino 1954, Lipcse 1962). Később edzőként is olimpiai győzelemre vezette a válogatottat 1976-ban. Minden idők egyik legjobb és legeredményesebb vízilabdázója.

Hirdetés
Ha balkezes a gyerekem

Ha balkezes a gyerekem

Ezek után nem csoda, hogy napjainkban még mindig a jobbkezeseké a világ. Pedig a történelemben szép számmal akadnak balkezes hírességek is. Nagy Sándor, Pablo Picasso, Charlie Chaplin, Greta Garbo, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Albert Einstein - mindannyian a bal kezüket használták. Szóval semmi okunk a szégyenkezésre, mikor szóvá teszik senyeségünket. Nyugodtan említsünk meg néhányat ezek közül a nevek közül. Továbbá legyünk rá büszkék, hogy balkezesként a mi jobbunk ügyesebb, mint az ő baljuk. Mi ugyanis kénytelenek voltunk bizonyos dolgokat megtanulni jobb kézzel csinálni, míg ők nem. Elég csak a kávékiöntőkre gondolni, vagy azokra a vasalókra, amiknek oldalt vezetik ki a zsinórját, természetesen úgy, hogy azt csak jobb kézzel lehet használni. Ez azonban még mindig nem oldotta meg mindennapi gondjainkat. Szerencsére ma már Magyarországon is vannak balkezes boltok (online is!), amelyekben szinte mindent beszerezhetünk a balkezes tollaktól az ollókig. Ezek a tárgyak, noha drágábbak, mint jobbkezes testvéreik mégis megérik az árukat. Azt azonban ne várjuk el, hogy azonnal tökéletesen tudjuk majd használni őket.

III. Alexandrosz

III. Alexandrosz

A Nagy Sándor néven ismert III. Alexandrosz, Pella, Kr. e. 356. július 20. és július 30. között - Babilon, Kr. e. 323. június 10.) az ókor egyik emblematikus figurája, Makedónia királya, kiváló hadvezér volt. Atyja, II. Philipposz nyomdokain haladva hatalmát a Peloponnészosztól az indiai szubkontinensig terjesztette ki, elfoglalva az akkor ismert világ nagy részét. Rövid, de eredményes uralkodása a klasszikus ókori történelem és kultúra egy új korszakának, a hellenizmusnak a kezdetét jelentette.

Jó hír a balkezeseknek

Jó hír a balkezeseknek

A Hom által gyártott alsónadrágon egy vízszintes nyílás található, amelyen keresztül a balkezes férfiak könnyebben elérhetik legnemesebb szervüket - olvasható a Medipress oldalán. - Az eddigi jobboldali függőleges nyílással készült alsónadrágok csak a jobbkezesek igényeit szolgálták ki, ez most örökre megváltozik - nyilatkozta Rob Faucherand, a Debenhams áruház munkatársa. A brit férfiak közel 10 százaléka balkezes. Az 1935 óta gyártott Y-elejű alsók azonban piacra kerülésük óta csak jobboldali nyílással készülnek. - Korábban a balkezes férfiaknak egész tornászmutatványokat kellett végezniük ezekkel az alsónadrágokkal, ha el akarták érni magukat. Mostantól viszont már csak egy mozdulat, és máris kézben tarthatják, amit kézben kell tartaniuk - nyilatkozta Rob Faucherand.

Jogokat a balkezeseknek

Jogokat a balkezeseknek

A 'Déli mancsok' nevezetű, balkezeseket tömörítő szervezet idén is megrendezi a balkezesek napját. A szervezet fő célja, hogy a jobbkezes világ figyelmét felhívja a balkezeseket érő hátrányos megkülönböztetésre, amely ha nem is közvetlenül, de a szó-beszéd, illetve a berendezések szinte kizárólag jobbkezes emberek részére való tervezése útján megvalósul. 'Rengetegen telefonálnak naponta azzal kapcsolatban, milyen nehéz munkahelyeiken bármit is használniuk'- mondta a 'balosok' mintegy harmincezer tagot számláló klubjának szóvivője.

Két balkezes, de nem kétbalkezesek

Két balkezes, de nem kétbalkezesek

Idén két balkezes játékos is eljutott a női torna negyeddöntőjébe, ez különösen ritka a hölgyeknél. Nem túl gyakori a balkezes játékosok jelenléte a tenisz élmezőnyében, a legjobbak közé pedig elvétve jutnak el ilyenek. Éppen ezért számít most meglepetésnek, hogy az Australian Open női tornáján két 'suta' is ott van a nyolc között. A cseh Petra Kvitová és az orosz Jekatyerina Makarova jelenléte okán a WTA összegyűjtötte azon Grand Slam tornákat az elmúlt harminc évből, ahol egynél több balkezes női játékos jutott el a negyeddöntőbe.

Kezességteszt

Kezességteszt

A grafológiai elemzés elkészítésénél nagyon fontos tisztázni, hogy melyik a domináns azaz az író kéz, hiszen ez jelentősen befolyásolja a rögzített írásképet is. Ugyanilyen fontos, hogy az iskolakezdés és az írástanulást megelőzően kiderüljön a kezesség, hiszen a balkezesek más kéztartási technikák mellett tudják legjobban elsajátítani a kézírást. A kezesség tisztázásával kapcsolatban érdekes kérdésre bukkantam az egyik internetes fórumon: Honnan tudhatom, hogy jobb vagy balkézzel születtem, ha most jobbkezes vagyok? Bár az emberek többsége, 80-85%-a a jobb kezét használja dominánsan az íráshoz, ez még nem jelenti egyértelműen azt, hogy ők valóban és eredetileg is jobbkezesek voltak. Még 20-30 évvel ezelőtt is arra bíztatták a balkezes nebulókat, hogy a szép kezükkel írjanak, ami alatt nyilván a jobbot értették. Kisebb-nagyobb nehézségek árán megtanultak a szebbik kezükkel írni, ám sokan minden mást továbbra is a balkezükkel végeztek.

Könnyen bifláznak a balkezesek

Könnyen bifláznak a balkezesek

Mára világossá vált, hogy legalább két idegen nyelv alapos ismerete szükséges ahhoz, hogy itthon és külföldön is sokra vihessük szakmánkban. Az egyik nyelvnek mindenképpen az angolt ajánlják a fejvadászok, a másik lehet egy másik világnyelv, például a spanyol, a szomszédos országok hivatalos nyelve, például a román vagy horvát, esetleg olyan nyelv, amelyet haladó vagy anyanyelvi szinten kevesen beszélnek, mint a török vagy a japán. Számos nyelvtanítási elképzeléssel dolgoznak világszerte a nyelviskolák és a magántanárok, a relaxációs technikáktól a gyermekkori tanulásra alapozó módszerekig. Az azonban világos, hogy van, akinél több módszerrel is kudarcot vallanak, másoknál pedig többféle is alkalmazható, könnyebb számukra a tanulás. Vajon mi mindentől függ, hogy kiből lesz nyelvzseni, és ki lesz az, aki egy alapfokú nyelvvizsgával is évekig kínlódni fog? 'Megfigyeltem, hogy balkezes tanítványaim valamivel gyorsabban tanultak, mint a jobbkezesek' meséli Szűcs Éva. 'Ezek azért olyan gyerekek voltak, akiknél megvolt a motiváció és a tanulási hajlandóság. A szüleik sem kétkezi munkások, volt előttük családi minta a tanulásra, sőt, az idegen nyelv tanulására is.'

Könyv: Balkezesek a világtörténelemben

Könyv: Balkezesek a világtörténelemben

Julius Caesar és Isaac Newton balkezes volt. Akárcsak Bill Gates és Paul McCartney. Az amerikai elnökök között is meglepôen magas a balkezesek aránya. Vajon miért lehetnek oly nagy számban jelen a balkezesek a történelem nagy pillanatainál? Ed Wright az ókortól napjainkig számos jelentôs egyéniséget mutat be, és lebilincselő esettanulmányokban igyekszik megfejteni a balkezesek titkát...

Tuti menü