Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Leonardo - Otto [4. oldal]
részletek »

Balkezes képes leírás: Leonardo - Otto [4. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci 1452.április 15-én született,nevét arról a faluról kapta,amelyben született:Vinci. A reneszánsz vége felé élt,s már kortársai is egészen kivételes embernek gondolták.Csak két művésztársa,Michelangelo és Raffaelo tudott versenyre kelni vele,s azt a rövid időszakot,melyben mindhárman együtt alkottak,érett reneszánsznak nevezik. Leonardo rendkívül sokoldalú,tehetséges ember volt.Nemcsak festményeit csodáljuk,hanem azon eredményeit is,amelyeket természettudósként,matematikusként,anató musként,hadmérnökként és feltalálóként ért el.Jegyzetfüzeteiben rengeteg megfigyelés és rajz lelhető fel.Különleges dokumentumok ezek:a szövegeket tükörírással írta. Legkorábbi alkotása Verrocchio Krisztus megkeresztelése című képének egyik angyalfigurája.Húszéves korára Leonardo már festőmesteri címet kapott, és egy firenzei festőcéh, a Szent Lukács Társaság teljes jogú tagjává fogadta.1482 táján elhagyta Firenzét és Ludovico Sforza,Milánó hercegének szolgálatába állt. Source: http://hu.shvoong.com/social-sciences/19 22962-leonardo-da-vinci/#ixzz1aghnFcWS

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett őt tartják a bécsi klasszicizmus harmadik nagy alakjának. Ugyanakkor zenéje a romantika jegyeit is magán viseli. Beethoven jelentősége azon is lemérhető, mennyire meghatározta a későbbi zenetörténet számos alakjának pályáját.

Magyar találmány: zongora balkezeseknek!

Magyar találmány: zongora balkezeseknek!

A hangszert most készítik a híres lipcsei Blüthner zongoragyárban. Hegedű, gitár és furulya már van balkezeseknek, de a zongoristáknak mostanáig be kellett érniük egy olyan billentyűzettel, amelyen a jobb kéz az uralkodó. A balkezesek zongoráján a billentyűzet tükörképe a hagyományosnak: a magas hangok bal oldalon, a mélyek jobb oldalon szólalnak meg. 'Ez abszolút áttörés' - mondja az 58 éves balkezes feltaláló, aki már több száz darab kottáját írta át sorstársainak, és megalapította számukra az első zenei kiadót is.

Magyarországi Balkezesek Egyesülete

Magyarországi Balkezesek Egyesülete

Szeretettel köszöntjük a Magyarországi Balkezesek Egyesületének oldalán. Az egyesület céljait az alábbiakban fogalmaztuk meg: - A balkezesek érdekvédelmi képviselete - A balkezesek problémáinak feltárásával, megoldásával kapcsolatos oktatási és kutatási tevékenység - Segítségnyújtás a balkezes embereknek mindennapi problémáinak megoldásához - Kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás külföldi és magyar, balkezes és egyéb szervezetekkel információcsere és együttműködés céljából - A balkezesség megismertetése, elfogadtatása a jobbkezesek társadalmával.

Már a méhben látszik

Már a méhben látszik

Már a magzat tízhetes korában kiderül, hogy melyik lesz élete során a domináns keze - állítják brit kutatók. A belfasti Queen Egyetem kutatóinak tanulmánya meglepetést keltett, mivel korábban azt feltételezték, hogy a kézspecializálódás folyamata 2-4 éves kor között zajlik. A brit kutatók 1000 magzat ultrahangos felvételt tanulmányozták. A kutatók azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték a kutatók: azt tapasztalták, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. A közül a 15 gyerek közül, aki a mintán belül bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezessé vált.

Mark Twain

Mark Twain

1835. november 30-án születtem Floridában, egy majdnem észrevehetetlenül pici városkában, Missouri állam Monroe megyéjében. Szüleim a harmincas évek elején költöztek Missouriba; nem emlékszem, hogy pontosan melyik évben, mert akkor még nem születtem meg, és nem törődtem ilyesmivel. Hosszadalmas, viszontagságos és nagyon kényelmetlen utazás lehetett ez akkoriban. A városkának száz lakosa volt, és én egy százalékkal növeltem a lakosságát. A történelem sok nagy alakja nem mondhatja el, hogy ennyit tett egy városért. Talán szerénytelenség tőlem, hogy szóba hozom, de ez az igazság. Ilyen nagyszabású cselekedetet senkiről sem jegyeztek föl - még Shakespeare-ről sem. Én ezt tettem Floridával, és ebből az következik, hogy bármelyik várossal megtehettem volna: talán még Londonnal is.

Melegnek és balkezesnek is születni kell

Melegnek és balkezesnek is születni kell

A gyermekpszichológus szerint az sokkal nagyobb kárt okoz a gyerekeknek, ha nem mutatjuk meg nekik a valóságot, mint az, ha végignézi a televízióban a melegfelvonulást. Tudományosan pedig bizonyított, hogy a homoszexuálisok nem mentálisan sérültek, hanem egy olyan biológiai kisebbség tagjai, mint például a balkezesek.

Melyik kezemet adjam?

Melyik kezemet adjam?

Felnőttkorunkra egészen természetessé válik számunkra, hogy melyik kezünkbe fogjuk a ceruzát, a kést, melyiket használjuk szívesebben, ügyesebben. Vannak azonban olyan kisgyermekek, akiknek nehézséget okoz eldönteni, melyik kezüket használják a tevékenykedéshez. Időnként még mostanság is megesik, hogy ha a bal kezükkel kezdenek ügyeskedni, beleütköznek környezetük rosszallásába: Használd a szép (jobb) kezedet! Pedig még szelíd erőszakossággal is okozhatunk kárt a gyermek fejlődésében, ha nem tudjuk, miért fontos, hogy az idegrendszeri adottságoknak megfelelő kéz használata váljon dominánssá, lehetőleg minél korábbi életkorban, de legkésőbb az iskolakezdésre. Mint minden tevékenységünket, kézhasználatunkat is agyunk vezérli. Idegrendszerünk központja két féltekére osztódik: jobb agyi féltekénk felelős többek között a térérzékelésért, a bal féltekében pedig egyebek mellett a beszédközpont található. A két féltekét az úgynevezett kérgestest köti össze, ami biztosítja az információáramlást a két oldal között. A testrészeinket, érzékszerveinket vezérlő idegpályák azonban kereszteződnek, ezért bal kezünk, szemünk, fülünk, lábunk a jobb félteke irányítása alatt áll, míg jobb oldalunkat a bal agyfélteke vezérli.

Mi a gond a balkezesekkel?

Mi a gond a balkezesekkel?

A balkezes gyerekek gyengébben teljesítettek a teszteken, mint jobbkezes társaik - derült ki a Bristoli Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során. A tudósok azt kívánták kideríteni, hogy a balkezességhez társul-e a kognitív fejlődés mássága. A kutatásokat az angol oktatási rendszer országosan egységes teljesítménytesztjeire - Standard Attainment Tests, amelyet 7, 11 és 14 éves korban végeznek , valamint az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztekre alapozták. A vizsgálat tízezernél több iskolásra terjedt ki - olvasható a BBC hírei között. A korral a bal- és jobbkezesek közötti különbség nem csökkent: ugyanúgy megmutatkozott a 14 éveseknél végzett felmérés során, mint a korábbi teszteknél. A vizsgálat fényt derített a 'kevertkezűek' lassú fejlődésére is - az ilyen gyerekeknek nincs 'domináns' keze. Az utóbbi probléma főleg a lányoknál jelentkezett. 'Az iskoláknak a kétkezűséget figyelmeztetésként kell felfogniuk, ezek a gyerekek ugyanis az átlagnál több törődést igényelnek' - hangsúlyozták a kutatók. A Bristoli Egyetem tudósai arra is rámutatnak, hogy a kétkezűség kimutatására szolgáló vizsgálatok igen egyszerűen kivitelezhetőek. Ez egy olcsó módszer azoknak a gyerekeknek a kiszűrésére, akik egyébként társaik háta mögött megbújva végigszunyókálhatják az órákat.

Hirdetés
Miért jobbkezes az emberek többsége?

Miért jobbkezes az emberek többsége?

Miért van az, hogy az emberek többsége a jobb kezét használja evéshez, íráshoz, stb.? Miért vannak balkezes emberek? Mi vezethetett a többség jobbkezességének kialakulásához? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a tudósokat és a közvéleményt egyaránt. Mind a mai napig nem tisztázott a pontos ok, bár számos elmélet született a magyarázatára. A leginkább hihető és valószínű elmélet Marian Annett nevéhez fűződik, és genetikai-evolúciós összefüggéseket feltételez.

Miért rossz, ha kétkezes a gyerek?

Miért rossz, ha kétkezes a gyerek?

A mindkét kézzel egyformán ügyes gyermekek számára sokkal nagyobb küzdelem az iskolai tananyag elsajátítása, és gyakrabban válnak hiperaktívvá - derül ki egy nemrég végzett kutatásból. A londoni Imperial College vizsgálata szerint az úgynevezett kétkezes gyermekeknek nagyjából kétszeres erőfeszítést jelent az iskolában való megfelelés, mint társaiknak, emellett a nyelvvel is nehézségeik lehetnek. A Paediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kétkezes és a jobb- vagy balkezes gyermekek között az agyi összeköttetésben van különbség. Az eltérés pontosítása azonban a szakemberek szerint további kutatásokat tesz szükségessé. Dr Alina Rodriguez, a kutatás vezetője elmondta, a tudomány jelenlegi állása szerint nem tudható, miért használja valaki mindkét kezét, miközben mások csak az egyiket. Az embereknek egyébként nagyjából az egy százaléka kétkezes. A kutatásba 8 000 gyermeket vontak be Finnország északi részéről, akik közül 87 használta mindkét kezét ugyanolyan gyakorisággal. A kétkezes gyermekeknek 7-8 éves korukban kétszer olyan küzdelem volt az iskolában való megfelelés, mint társaiknak, 15-16 éves korukban pedig a figyelemzavar kialakulásának esélye volt náluk kétszeres.

Mindent eldönt az anyaméhben töltött idő?

Mindent eldönt az anyaméhben töltött idő?

A várandós nők hormonszintje szezonálisan is változik. Ezzel függ össze, hogy a télen születő gyerekeknek magasabb a tesztoszteronszintjük. Sokszor rámenősebbek társaiknál, ugyanakkor elemző alkatúak. Az ősszel születő apróságok leszek felnőttként a legegészségesebbek. Több női hormon (ösztrogén) jut azoknak, akik tavasszal és nyáron jönnek világra. Ők kreatív, optimista, szociálisan érzékeny személyiségek.

Nagy Sándor

Nagy Sándor

Nagy Sándor élete Kr. e. 356-ban született II. Philipposz makedón király és az épeiroszi Molosszoszok királyi családjába tartozó Olümpiasz házasságából. Atyja halálát követően 336-ban foglalta el a makedón trónt. Leverte az uralma ellen lázadó thrákokat, illíreket és görög városállamokat, majd felújította az atyja által szervezett összgörög perzsaellenes koalíciót. 334-ben támadta meg Perzsiát. III. Dareiosz perzsa király seregét három nagy csatában győzte le: Granikosz (334), Isszosz (333) és Gaugaméla (331). Perzsia, Szíria, Fönícia és Egyiptom elfoglalása után egészen Indiáig hatolt. Itt vívta 326-ban utolsó jelentős ütközetét Porosz indiai király ellen. Noha India egészét és Kínát is meg akarta hódítani, hadai lázadása ebben megakadályozta. Makedóniától Egyiptomon át Indiáig nyúló világbirodalmát Babilón városából kormányozta. 323-ban halt meg. Korai halála után birodalmán az utódhadvezérek (diadokhoszok) osztoztak.

Ne szoktassuk át!

Ne szoktassuk át!

Átszoktassam, ne szoktassam? Régebben változatos kínzásmódokkal igyekeztek átszoktatni a balkezeseket, illetve megakadályozni, hogy a gyermek a csúnyakezét használja: csalánnal ütötték, megégették, hátrakötötték vagy erős paprikával kenték be a csúnya kezet. Sok balkezes emlékezetében még ma is élénken él az örökös figyelmeztetés. Melyik a szép kezed? A szép kezedbe fogd a tollat!, és az, hogy milyen nehéz volt alkalmazkodni ehhez. Szerencsére ma már a legtöbb szülő és pedagógus tudja, hogy a balkezes gyermeket szigorúan tilos átszoktatni, hiszen ezzel egy természetes rendszert zavarnánk meg. A balkezes gyermek balkezesként egészséges.

Nem tudják még, mi a ballábasság oka

Nem tudják még, mi a ballábasság oka

Dzsudzsák Balázs és Huszti Szabolcs egyaránt a magyar labdarúgás erősségének számít, ám mivel mindketten ballábas szélsőjátékosok, nehéz egyszerre megtalálni a helyüket a válogatottban (amelyben ráadásul még Halmosi Péter is bevethető lenne az ő posztjukon). Mi dönti el, hogy valaki melyik lábát használja inkább? Bár...

Okosabbak?

Okosabbak?

Egy brit orvos csoport nemrég megtalálta az első olyan gént, amely a jelek szerint növeli a balkezesség esélyét. A jobbkezeseknél az agy bal féltekéje felelős a beszédért és a logikus gondolkodásért, míg a jobb félteke irányítja az érzelmeket, a humort és a művészetekre való hajlamot. A balkezeseknél ez a működés fordított, erre pedig a leginkább a nemrég felfedezett Lrrtm1 jelű gén a hajlamosíthat.

Otto von Bismarck

Otto von Bismarck

Otto Eduard Leopold von Bismarck herceg, Lauenburg hercege, Bismarck-Schönhausen grófja (1815. április 1., Schönhausen - 1898. július 30., Friedrichsruh) a 19. század egyik legnagyobb európai államférfija volt. 1862 és 1890 között Poroszország miniszterelnökeként előremozdította a német egyesítést. 1867-től az Északnémet Konföderáció kancellárja volt, 1871-ben Német Császárság első kancellára lett.

Tuti menü