Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balkezes linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Papp - Zavarja [5. oldal]
részletek »

Balkezes képes leírás: Papp - Zavarja [5. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: balkezes.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 80 db
Papp László

Papp László

Magyarország, és a világ egyik leghíresebb ökölvívója, aki 1948-ban a londoni, 1952-ben a helsinki és 1956-ban melbourne-i olimpián nyert aranyérmet. A Budapest Bástya és a Budapesti Vasas bokszolójaként közép-, majd nagyváltósúlyban indult, 1946 és 1956 között hét országos bajnokságot nyert. Kétszeres amatőr Európa-bajnok. Az 1948-as londoni olimpián középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban diadalmaskodott. Ez a páratlan bravúr - 12 évig megőrizni a trónt - neki sikerült először. Azóta Teofilo Stevenson és Félix Savón (mindketten kubaiak) volt képes erre.

Petőfi Sándor

Petőfi Sándor

1823. január 1-jén született Kiskőrösön. Apja, Petrovics István, mészárosmester, aki magyarul jól beszélt és írt. Anyja, Hrúz Mária szlovák anyanyelvű volt; mielőtt férjhez ment, cselédlány és mosónő. Alig két évvel később a család Kiskunfélegyházára költözött, s maga Petőfi később ezt a várost jelölte meg születésének helyeként. Petrovics István javuló anyagi helyzetének arányában gyakran változtatta fia iskoláit, igyekezett minél színvonalasabb helyre járatni. Az 1838-as dunai árvíz és egyik rokonuk anyagi csődje, akiért Petrovics kezességet vállalt, anyagi romlásba döntötte a családot. A tizenöt éves ifjú kénytelen volt otthagyni a selmeci líceumot, s megismerkedett a nélkülözéssel és a nyomorral. Színházi mindenes Pesten, házitanító Ostffyasszonyfán, majd katonának csap fel Sopronban.

Száz év alatt - háromszor több balkezes

Száz év alatt - háromszor több balkezes

Száz év alatt megháromszorozódott a balkezesek száma - erre a következtetésre jutott egy széles körben végzett nagy-britanniai kutatás. A londoni University College tanulmánya, amelyből a Sunday Times című brit napilap közölt részleteket, megállapította, hogy 1907 óta a Föld lakosságának 3 százaléka írt balkézzel, ez az arány immár 11 százalék. Még az 1960-as években sem volt ritka, hogy Angliában és Európa más országaiban hátrakötötték a gyerek balkezét, hogy kénytelen legyen mindent jobb kézzel csinálni. Néhány évtizeddel ezelőtt azonban tudományosan kimutatták, hogy a balkezesség nemhogy nem anomália, hanem különleges adottságok jele, olyan állapot, amelyhez magas intelligencia- és kreativitási fok társul. A történelemben számtalan híres balkezes volt: a kutatók szerint II. Ramszesz, Julius Caesar, Nagy Károly császár, Jeanne d, Arc, Leonardo Da Vinci, akinek 'tükörírása' külön izgalmat jelent a mai napig a kutatóknak, Michelangelo, Raffaello, I. Napóleon, Madame Curie. De balkezes volt Charlie Chaplin, a nagy humanista orgonaművész-orvos Albert Schweitzer, az 20. századi amerikai elnökök közül Harry Truman, Gerald Ford, Ronald Reagan az idősebb George Bush és Bill Clinton, a rock-zenészek közül Paul McCartney.

Szegény balkezesek

Szegény balkezesek

Dr. Johanna Sattler müncheni pszichológus úgy becsüli, hogy minden második ember balkezesnek születik, ám később átnevelődik. Vagy a szülők kívánságára, vagy az iskola hatására, avagy maga érzi szükségét, mert azt tapasztalja, hogy emiatt nem részesül ugyanolyan elbánásban, mint a többi gyerek. Pedig az átnevelés következménye kellemetlen lehet, és a gyermek egész életére is kihathat. Zavar állhat be az agy működésében, ami a viselkedésben is megnyilvánulhat. Az eredetileg erősebb agyféltekét az átnevelés tehermentesíti, a gyengébbet pedig túlterheli. Ez az összpontosító képesség zavarához vezethet, és rontja az emlékezőkészséget. Az ilyen gyereket könnyen kiáltják ki butának, gyámoltalannak. Emiatt kisebbségi érzés lehet úrrá rajta, és sérülhet az önbecsülése. Alaptalanul, hiszen a balkezesek ugyanolyan jó eredményt érhetnek el, és ugyanolyan sikeresek lehetnek, mint jobbkezes társaik.

Szegény balkezesek?

Szegény balkezesek?

A balkezesség nem betegség és nem is szépséghiba. Mégis előfordul, hogy a szülő, a nagyszülő megpróbálja a kisgyereket leszoktatni a csúnya, vagyis a bal keze használatáról, és a szép, a jobb keze használatára rávenni.

Szívnak a balkezes dobosok

Szívnak a balkezes dobosok

Még a legjobb, legtoleránsabb munkahelyeken is előfordulhat, hogy megfeledkeznek a balkezesekről, így számukra az ajtók kinyitásától kezdve az iratok lefűzéséig megannyi tevékenység nehezebbé válik. Amelyben markánsan jelentkezik a balkezességem a munkahelyen, az az, hogy minden nap végére tintás a bal tenyerem éle. Mindenegyes általam leírt soron végighúzom íráskor balról jobbra a kezemet. mondja Zsófi, aki egy külföldi tulajdonú magyarországi cégnél dolgozik a titkárságon. Megtanultam minden gépet, berendezést jobb kézzel kezelni, mert egész egyszerűen így alkották meg őket. Az egyetemen tanultam meg a számítógépes szövegszerkesztést, és mivel akkoriban kizárólag jobb oldalra tették őket, és kizárólag jobbkezes egereket gyártottak, nem volt más, így kellett megtanulnom.

Tények és tévhitek a balkezességről

Tények és tévhitek a balkezességről

Már a méhben látszik a domináns kéz: A magzat már a 10. hét környékén is lengeti a karját, így a többszöri ultrahangos vizsgálatokkal megfigyelhető, melyik keze a domináns. Később, a méhen belüli ujjszopás megjelenésekor már sokkal nagyobb az esély arra, hogy megállapítható legyen, melyik lesz a baba ügyesebbik keze - mondja dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang-diagnosztája az Orvostkeresek.hu kérdésére. Brit kutatók 1000 magzat ultrahangos felvételének tanulmányozásakor azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték nyomon, és megállapították, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. A közül a 15 gyerek közül, aki a méhen belül a bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezes lett.

Több a balkezes az erőszakos társadalmakban

Több a balkezes az erőszakos társadalmakban

A balkezes emberek boldogulnak a legjobban a legvérengzőbb társadalmakban - derül ki egy tanulmányból, amely a világ különböző törzseinél vizsgálta a jelenséget. Ez a felfedezés segíthet fényt deríteni arra a rejtélyre, hogy miért maradnak a balkezesek mindig kisebbségben az emberi közösségekben.

Ugyanannyi a balkezes, mint 30 000 éve

Ugyanannyi a balkezes, mint 30 000 éve

A Montpellier Egyetemen dolgozó tudósok valaha emberlakta barlangok falán talált, a felső-paleolitikumból származó rajzok vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak: a 10-30 000 évvel ezelőtt élt emberek körében a balkezesség arány nagyjából megegyezett a maival.

Hirdetés
VI. Országos Balkezes Nap  2011. augusztus 13.

VI. Országos Balkezes Nap 2011. augusztus 13.

A Balkezesek Világnapja alkalmából a Magyarországi Balkezesek Egyesülete Balkezes Napot szervez 2011. augusztus 13-én szombaton a gárdonyi Sport Beach Szálkás Teraszán, melyre szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Viselkedési aszimmetriák

Viselkedési aszimmetriák

Testi működéseink egyik legkézenfekvőbb aszimmetriája éppen a végtagjainkkal kapcsolatos. Közismert, hogy az emberi populációra a jobbkezesség a jellemző, más szóval az emberek többsége a jobb kezét használja például írásra, tárgyak megragadására, veszély elhárítására stb. (A kezességről írtunk az ÉT 2000/20. számában - A szerk.). A jobbkezesség mértéke ugyan kultúránként eltérő (83-100 százalék), de minden eddig megvizsgált népcsoport esetében a jobbkezesek voltak többségben. Megfigyelték, hogy az újszülöttek többsége (65 százalék) jobbra fordított fejjel alszik, és csak 15 százalékuk fordítja a fejét balra alvás közben. A többi újszülött (20 százalék) nem részesítette előnyben sem a jobb, sem a bal oldalát. Ha csecsemőknek 16 és 22 hetes koruk között valamilyen tárgyat nyújtottak, akkor a jobbra fordított fejjel alvó gyerekek a jobb kezüket nyújtották a tárgyak felé, a bal oldalt választók pedig a balt. Tehát már nagyon korán eldől, hogy az ember jobb- vagy balkezes lesz-e. Talán érdemes megemlíteni, hogy a legújabb vizsgálatok szerint a csimpánzokra is a jobbkezesség jellemző, de ez főleg az olyan feladatokban nyilvánul meg, amelyekhez két kéz szükséges.

Zavarja-e, hogy balkezes?

Zavarja-e, hogy balkezes?

Sebe István, vegyész. Mindig meglepődnek azon, hogy balkezes vagyok. Édesapámnak mondták, hogy át kellene szoktatni a jobb kezem használatára, de nem próbálták meg. Nem olyan éles a határ a jobb és a bal oldal között, tehát nekem is vannak olyan dolgaim, ahol a jobb kezemet használom. Valószínűleg azért, mert minden erre van kitalálva. A mindennapokban nem zavar ez különösképpen, bár a laboratóriumi eszközök nagy részét könnyebb jobb kezesekre szerelni, mivel nagyon kevés a bal kezes.

Tuti menü